TAPTE: Donald Trump tapte pres
...
TAPTE: Donald Trump tapte presidentvalget 3. november med klar margin. Men han vil ikke erkjenne nederlaget og beskylder sine politiske motstandere for juks og svindel. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
leder
Trumps farlige dolkestøtslegende
Del
Når Donald Trump stadig hevder at seieren hans har blitt stjålet, beveger han seg inn i et farlig politisk landskap med skremmende historiske paralleller.

Slik undergraving av demokratiet har gått galt før. Veldig galt.

Kanskje har du hørt uttrykket dolkestøtslegenden, kanskje ikke. Her kommer uansett en kort forklaring av dette begrepet som er sentralt i den delen av historiefaget som beskjeftiger seg med mellomkrigstiden og nazismens fremvekst i Tyskland.

Da det tyske riket overgav seg i Første verdenskrig, vokste det raskt frem en forestilling i enkelte miljøer om at nederlaget var falskt.

De tyske styrkene var egentlig seierrike, ble det hevdet. De kunne kjempet videre og vunnet. Men det var etablissementet i Berlin, feige politikere, sosialister, rike industrieiere, jøder og andre som hadde sviktet.

Det var disse som tvang igjennom den ydmykende kapitulasjonen. Kort sagt: De hadde dolket de militære lederne i ryggen.

Dolkestøtslegenden er et av de fremste eksemplene på hvordan konspirasjonsteorier kan være med på å påvirke historiens gang. For det var i dette fruktbare jordsmonnet av mistenksomhet, splittelse og hat at nazister og fascister kunne så sine totalitære frø.

I USA er president Donald Trump nå i ferd med å skape sin egen dolkestøtslegende. For også han har blitt dolket i ryggen, må vite.

Den rettmessige seieren i presidentvalget har blitt fratatt ham av politiske motstandere ved hjelp av fusk, juks og bedrag. Eller for å si det med Trumps egne ord: «Den største svindelen i USAs historie».

Uansett hvor mange beviser som legges frem for at valget var rettferdig, samme hvor mange rettssaker Trump taper og uavhengig av at USAs 538 valgmenn på mandag trer sammen og utpeker Biden som vinner, så er en ting sikkert.

Trump kommer ikke til å erkjenne nederlaget. Ganske enkelt fordi sannheten aldri har vært det interessant for ham i denne sammenhengen.

I stedet har Trump oppdaget de fordelene han kan få ved å konstruere en klassisk dolkestøtslegende. Med påstander om juks kan nederlaget bortforklares.

Slik skaper han stolthet og felleskapsfølelse blant sine tilhengere. Det var bare med uærlige midler de kunne beseire oss. Vi er ikke tapere likevel.

Men det som historien viser oss at en dolkestøtslegende også kan skape, er et brennende og farlig begjær etter revansje. Rettferdigheten skal gjenopprettes.

Vi skal ta tilbake det som rettmessig er vårt med alle midler. Slik undergraves legitimiteten til den sittende regjeringen. Og det alvorlige i USA er at en så stor del av de republikanske velgerne tror på Trumps dolkestøtslegende.

Ifølge siste måling fra Reuters/Ipsos mener 52 prosent av USAs republikanere at Donald Trump er den rettmessige vinneren og at presidentembetet ble stjålet fra ham på grunn av utbredt valgfusk.

Den graden av dystopi vi nå ser i USA er helt ekstraordinær i et vestlig, demokratisk samfunn. Ja, uenighetene kan være dype og debatten hard. Men det er en grense man ikke krysser: Velgernes dom tas til etterretning.

Med Trump er også det tabuet brutt.

joe biden,presidentvalg,donald trump,vebjørn selbekk,usa,presidentvalget,demokrati,lederartikkel,leder