«Den hjerteløse brutaliteten som Andimi ble utsatt for, er et eksempel på en urovekkende utvikling i Nigeria og andre land i samme område», skriver Dagen på lederplass.

En moderne martyrs ord til oss

Den nigerianske kristenlederen som måtte bøte med livet for sin tro på Jesus, har vist oss et eksempel til ettertanke når troen måtte koste litt - eller mye.

«Ikke gråt, vær ikke bekymret, men takk Gud for alle ting». Det er de siste ordene verden fikk høre fra den nigerianske pastoren Lawan Andimi.

De finnes i en video som ble lagt ut på Youtube. Han snakker rolig og fattet. Søndag ble han halshogd av en gren av den islamistiske terrorgruppen Boko Haram.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pastoren ble tatt til fange 2. januar i år. Han var også leder for Christian Association of Nigeria (CAN) i delstaten Adamawa. I gisselvideoen forteller han rolig og fattet at de som hadde tatt ham til fange, behandler ham godt.

Likevel oppfordret han kolleger og særlig presidenten i hans eget kirkesamfunn, Church of the Bretheren in Nigeria, til å snakke med guvernøren i delstaten og andre offentlige tjenestemenn for å bidra til at han ble satt fri.

Han uttrykte håp om at han snart skulle bli gjenforent med kolleger og kona og barna sine «ved Guds nåde». Men han la til: «Hvis den muligheten ikke blir gitt, er det kanskje Guds vilje».

Den hjerteløse brutaliteten som Andimi ble utsatt for, er et eksempel på en urovekkende utvikling i Nigeria og andre land i samme område.

«Eksplosjon i islamistisk vold i Afrika» var tittelen da Dagen tidligere i januar presenterte Åpne Dørers liste over land i verden med mest forfølgelse av kristne. FNs utsending i Vest-Afrika har også slått alarm om en voldsom økning av terror i regionen.

Postdoktor Gina Lende ved MF - vitenskapelig høyskole sa til Dagen at økningen i voldelig islamisme kan forklares med tilgang på nettverk, penger og ideer. Ofre for kidnapping blir ofte solgt videre for å øke fortjenesten. Lende påpekte også at religion er svært viktig i samfunnet i den delen av verden. Religiøse institusjoner er ofte de eneste som fungerer.

Årsakssammenhengene er ofte komplekse, men resultatet er uansett at flere kristne rammes av hat og vold. Dette viser hvor viktig det er at kristne i den frie verden engasjerer seg for sine forfulgte trossøsken. De trenger støttende stemmer og økonomisk assistanse, men fremfor alt trenger de forbønn.

Fra et kristent perspektiv er det viktig å få kunnskap om politiske, kulturelle eller økonomiske forhold som det kan jobbes med for å fremme fred og forståelse. Samtidig må vi også være klar over at det dreier seg om en åndskamp. Evangeliet om Jesus Kristus vil møte motstand og hat i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne motstanden kan vi merke samme hvilke himmelstrøk vi lever under. Den kommer til uttrykk på forskjellige måter og med varierende intensitet. Men den som ikke opplever at opposisjonen mot kristen tro og tanke er blitt betydelig sterkere også i vårt samfunn.

– Jeg frykter at vi er på vei til et sted der toleranse for Kristen-Norge forsvinner helt. Det er dumt, og jeg mener det er vår oppgave å vise raushet overfor de kristne, sa Rødt-politiker og selverklært ateist Mimir Kristjánsson til Stavanger Aftenblad tidligere i januar.

Det er gledelig og prisverdig at også mennesker som ikke bekjenner en kristen tro, ser denne utviklingen. Det gir håp om mer respekt. Samtidig er det verdt å minne om at kristne ikke er kalt til å gjengjelde ondt med ondt.

Å møte motstand kan få fram det verste i oss, men også det beste. Jesus sa at vi skulle elske våre fiender. Den nigerianske kristenlederen som måtte bøte med livet for sin tro på Jesus, har i så måte vist oss et eksempel til ettertanke når troen måtte koste litt - eller mye.