Når NRK stiller homo-spørsmålet

Noen samtaler vil norske foreldre ta med barna sine selv, helt uten hjelp fra NRK.

Statskanalen NRK er størst på det meste i det norske mediebildet, så også på journalistikk rettet mot barn. Vi har i utgangspunktet stor respekt for NRK Super, som er navnet på barneredaksjonen.

Vårt inntrykk er at de evner å ta opp også kompliserte og vanskelige problemstillinger på en måte som både engasjerende og utviklende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men selv de beste kan gjøre feil og onsdag morgen synes vi de gjorde en grov sådan. For da våknet titusenvis av norske barn opp til et pushvarsel på mobiltelefonene sine klokken syv på morgenen med spørsmålet: «Er du homo eller hetero eller noe midt i mellom». Fiks ferdig med klikkbare svaralternativer og vennlig hilsen fra barneredaksjonen hos vår allmennkringkaster.

Å stille denne typen spørsmål til barn, enkelte åpenbart også små barn, er dypt problematisk av flere grunner. For det første er dette et uttrykk for en seksualisering av barndommen som norske unger ikke skal behøve å bli utsatt for. La barn være barn. Voksenverdens utfordringer kommer tidsnok, de.

Til og med Esben Esther Pirelli Benestad, som vel ikke akkurat er kjent som noen utpreget mørkemann eller moralist, sier til Dagen at dette eret for voksent spørsmål å stille til barn.

Hvis ikke det vi skriver gjør inntrykk på NRK Super, og det er vi faktisk ikke helt sikre på at det gjør, så burde de i hvert fall merke seg Pirelli Benestads ord. For barn skal ikke trenge å ta stilling til om det er homofilt, heterofilt eller bifilt. Det er alt for tidlig.

Og har de ansvarlige på Marienlyst overhodet tenkt på hva slike spørsmål kan bety for tilliten mellom foreldre og NRK Super? Den er jo barneredaksjonen helt avhengig av.

For oss handler dette nemlig grunnleggende om å ha respekt for norske foreldre. Vi tror veldig mange mødre og fedre faktisk ønsker at det skal være de selv som introduserer denne typen tema for barna sine.

Her i Dagen har vi fått masse respons fra foreldre etter at vi publiserte den første saken om NRKs spørsmål. Og tilbakemeldingene er ganske entydige. De ønsker ikke at statskanalen NRK skal ta på seg den oppgaven, ubedt og uten at foreldrene var klar over at slike spørsmål ville komme.

Enkelte vurderer nå å slette NRK Supers app siden de har blitt usikre på hva statskanalen vil komme til å formidle til barna deres i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så mener vi også at slike problemstillinger er helt uegnet for den typen mobil-avstemninger som det her er snakk om. Og da i hvert fall når vi snakker om barn. Det er forskjell på å svare på hvilket pålegg man liker best på brødskiva til frokost og det å ta stilling til hvilken legning man har.

Et av svaralternativene var «jeg liker begge deler (bifil)». Men er man virkelig bifil dersom man som barn liker både jenter og gutter? Gjør ikke de fleste barn det, helt uten å legge noe seksuelt i det?

Her er det de voksne i NRK Super-redaksjonen som trer voksenproblematikk ned over hodet på norske barn uten at verken de selv eller deres foreldre har bedt om det.