GULROTBOIKOTT: Dette bildet fra en grønnsaksdisk i en Rema 1000-butikk har blitt mye delt på Facebook de siste dagene.

Palestinakomiteens feige grønnsaksaksjon

Hvis norske israelvenner kjenner sin besøkelsestid, kan resultatet av denne boikottaksjonen faktisk bli økt salg av frukt og grønt fra Israel.

Det skal de ha, Palestinakomiteen: De står på. En palestinaaktivist tar tilsynelatende aldri ferie fra sin utrettelige kamp for å boikotte Midtøstens eneste demokrati.

Nå når sommeren er i ferd med å senke seg over kongeriket, har organisasjonen erklært krig mot israelske grønnsaker. På sin egen hjemmeside klager Palestinakomiteen over at norske forbrukere tilbys gulrøtter, avokado, sitrusfrukt og poteter fra den jødiske staten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Butikkene bugner av israelsk frukt og grønt, og flere store kjeder tilbyr ikke alternative varer fra andre land, sier lederen for Palestinakomiteens BDS-utvalg, som bare kaller seg Kristine og ikke en gang identifiserer seg med sitt fulle navn på hjemmesiden.

Selve grønnsaksaksjonen som komiteen nå gjennomfører, bærer også preg av feighet. Palestinakomiteens aktivister sniker seg inn i matvarebutikker, setter klistremerker på israelske produkter i grønnsaksdisken og lister seg så ut igjen.

Resultatet av aksjonen dukker opp på sosiale medier. Et bilde fra en grønnsaksdisk i en Rema 1000-butikk har fått stor spredning på Facebook de siste dagene. Der ligger de israelske gulrot-pakkene i disken påført klistremerker utformet som palestinske flagg og med Palestinakomiteens logo godt synlig. Merket har teksten: «Boikott Israel. Varen inneholder spor av okkupasjon og apartheid».

Vi lever i et fritt land, og Palestinakomiteen må få ha de meningene de vil. Og de har full anledning til å kjempe for sin politiske overbevisning. Sånt kan vi ha respektert for, også når vi er uenig.

Det vi imidlertid ikke har noen som helst sympati eller respekt for, er denne typen hærverk på privat eiendom. Vi er opptatt av at folk skal rette seg i ryggen og stå for sine meninger, selv om de er kontroversielle. Å luske rundt i grønnsaksdisken med en rull med klistremerker, er bare patetisk og ynkelig.

Likevel vil vi også denne gangen gi Palestinakomiteen rett i en ting. Det er slett ikke uviktig hvilke produkter vi legger i handlevogna. Det er fullt mulig å gjøre et verdivalg også i fruktdisken. For eksempel er det bedre å kjøpe klementiner fra ­demokratiet Israel enn samme produkt dyrket i det islamske, eneveldige diktaturet Marokko.

Nevnte Marokko driver for øvrig en blodig okkupasjon av nabolandet Vest-Sahara. Det er en konflikt ­FN tilsynelatende bryr seg null og niks om. De er sannsynligvis for opptatt med å fordømme Israel til å være opptatt av sånt.

Etter vår mening tar den som kjøper israelske produkter et standpunkt for frihet, demokrati og solidaritet. Og akkurat nå tar man også et standpunkt mot Palestinakomiteens feige grønnsaksaksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvis norske israelvenner kjenner sin besøkelsestid, kan faktisk resultatet av denne aksjonen bli økt salg av frukt og grønt fra Israel. Palestinakomiteen har jo selv sagt at norske butikker akkurat nå bugner av israelske grønnsaker.

Oppfordringen må derfor bli: Løp og kjøp israelsk.