PRISVINNER: Levi Fragell er tildelt Fritt Ords Honnør «for hans mangeårige innsats for kritisk religionsdebatt». Foto: Human-Etisk Forbund, CC BY-SA 2.0

Fortjent pris til Levi Fragell

Humanetikkens grand old man Levi Fragell er tildelt Fritt Ords honnør. Det synes vi er en vel fortjent utmerkelse.

Levi Fragell fylte i helgen 80 år og det var i den forbindelse ytringsfrihetsorganisasjonen Fritt Ord overrakte ham prisen «for hans mangeårige innsats for kritisk religionsdebatt».

Dagen har vært på kollisjonskurs med Levi Fragell i nær sagt alle saker han har fremmet gjennom et langt liv i den offentlige debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det gjelder også hans hovedengasjement de siste årene, der han har kjempet hardt for aktiv dødshjelp gjennom organisasjonen Retten til en verdig død. Også her står Dagen for stikk motsatt syn enn Levi Fragell.

Men å ha meningsforskjeller er ikke det samme som å avsky hverandre. Det går faktisk an å sette pris på sine meningsmotstandere. Og det er mulig å verdsette innsatsen noen gjør i samfunnsdebatten selv om man er dundrende uenig i vedkommendes synspunkter. Det er et slikt forhold vi har til den tidligere lederen i Human-Etisk Forbund.

Levi Fragell er mannen som startet som kristen predikant, men ble ateismens fremste talsmann i Norge. Det er altså snakk om en svært spesiell trosreise. Noen vil kalle den tragisk, og sett fra et kristent synspunkt er det vanskelig å være uenig i det.

For tenk hvilket livsverk en mann med slike talenter kunne ha utført i den kristne bevegelsen hvis han ikke hadde mistet sin tro. Men det er ethvert menneskes privilegium og ansvar å ta sine egne avgjørelser på troens område. Det må vi alle respektere.

Human-Etisk Forbund er med sine mer enn 90.000 medlemmer i dag en av Norges største livssynsorganisasjoner. Men slik har det ikke alltid vært.

Forholdene var helt annerledes da Levi Fragell tok over tømmene i organisasjonen på midten av 70-tallet. Da var Human-Etisk Forbund en miniatyrbevegelse med bare 1500 medlemmer. Det var Fragells nye aktivistiske linje, blant annet hans motstand mot statskirkens nasjonalreligiøse privilegier, som brakte forbundet ut av obskuriteten.

I andre nasjoner, blant annet enkelte av våre naboland, er humanetikken fortsatt nærmest for en sekt å regne. Men her er situasjonen altså en ganske annen. Målt mot folketall er norske Human-Etisk Forbund faktisk den største organisasjonen av sitt slag internasjonalt. Det er i stor grad Levi Fragells ansvar.

Selv om vi står meget fjernt både fra Fragells livssyn og meninger, ser vi likevel en verdi i hans engasjement. For også vi mener at religionsdebatt er viktig. Det trengs et kritisk blikk på alle maktstrukturer, også de religiøse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så har Levi Fragell også hatt mot til å gjøre noe som svært få andre kristendomskritikere i Norge har gjort. Han har ikke latt sin verbale svøpe og sin skarpe penn kun ramme majoritetsreligionen her i landet.

Fragell har også sett hvilke utfordringer islams vekst representerer. Han er en av få som med sitt utgangspunkt virkelig har tatt bladet fra munnen og kritisert kvinnesyn, fundamentalisme, voldsoppfordringer og undertrykkelse i Allahs navn.

I våre øyne øker det troverdigheten i hans samlede religionskritikk.

Les også
Paus raljerte med Fragell etter Oase-kritikk
Les også
Levi Fragell svarer Ole Paus: – Jeg tilgir ham
Les også
Verdensrekord i ateisme