LEDERARTIKKEL: «Jeg er redd. Familien min vil drepe meg», skrev Rahaf al-Qunun. Det vekket oppmerksomheten til Human Rights Watch. Foto: Australian Broadcasting Corporation via AP / NTB scanpix

Ung jente trosser mektig regime

Enda en gang blir det rettet kritisk søkelys mot Saudi-Arabias grove menneskerettighetsbrudd. Denne gangen skyldes det en desperat, ung jente som forskanset seg på et hotellrom med mobiltelefonen sin.

Moderne teknologi kan velte regimer. Vi så det ikke minst under den arabiske våren. Sosiale medier ble dynamitt i hendene på egyptiske og tunisiske ungdommer.

Sprengkraft fikk det også da 18 år gamle Rahaf al-Qunun begynte å twitre fra rommet sitt på et flyplasshotell i Bangkok forrige helg. Den saudi-arabiske tenåringen hadde aldri vært på Twitter før, da hun opprettet sin første konto for en drøy uke siden. Meldingene hun sendte ut ble opptakten til et internasjonalt drama.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som kvinne fra Saudi-Aarbia er hun underlagt sin far, bror eller hvis hun hadde vært gift; sin ektemann. Dette er kjernen i det saudiske vergesystemet. Mennene styrer kvinnene i familien.

De bestemmer blant annet om hun kan åpne bankkonto og om hun kan få pass. I praksis kan mennene gjøre hva som helst med sine kvinner, uten at den saudiske staten kommer kvinnene til unnsetning.

Den dag i dag kan saudiske kvinner ikke reise ut av landet uten at de har tillatelse fra en mann i familien. Likevel greide Rahaf al-Qunun å komme seg unna. Gjennom Twitter har hun fortalt at familien holdt henne innestengt. På familieferie i Kuwait klarte hun å stikke av og ta fly til Thailand.

Det var her hun forskanset seg og begynte å twitre. «Jeg er i stor fare fordi den saudiske ambassaden prøver å tvinge meg til å returnere», skrev hun i sin første tweet. Da hadde hun 24 følgere.

«Jeg er redd. Familien min vil drepe meg», skrev hun så. I løpet av det første døgnet rundet tallet på følgere 27000. Hun vekket oppmerksomhetene til menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, som krevde at FN kom på banen.

De erkjente at Rahaf ville være i livsfare hvis hun ble returnert til Saudi-Arabia, ikke minst fordi hun tar avstand fra islam. Mediene begynte å fatte interesse. Fra å sitte livredd og alene, ble hun en internasjonal hastesak. Nå har hun fått asyl i Canada.

Saudi-Arabias mektige posisjon som oljeproduserende økonomisk stormakt og USAs allierte i Midtøsten, har lenge gjort regimet immune mot kritikk. Nå kan stemningen være i ferd med å snu. Saudi-Arabias rolle i den brutale borgerkrigen i Jemen og det oppsiktsvekkende parteringsdrapet av journalisten Jamal Khashoggi på den saudiske ambassaden i Istanbul har bidratt til å øke trykket internasjonalt.

Og nå har altså en ungjentes livredde twitring blitt enda en påtrengende påminning om hvor nådeløst regimet er. Både fordi hun som «frafallen» risikerer dødsstraff, og fordi hun som kvinne ikke råder over sitt eget liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det siste året har saudiske kvinner fått lov til å kjøre bil. De kan nå gå på fotballkamper og konserter uten å bli bortvist. Men på de viktige områdene i livet er kvinnene stort sett like fortvilende umyndiggjort som før. De som trosser systemet, blir strengt straffet. Noen risikerer livet. Vi skylder dem å vise at de ikke står alene.

Håpet er at våre vestlige land ikke velger minste motstands vei, men gjennom politikk og handel stiller krav om respekt for grunnleggende menneskerettigheter i kontakten med Saudi-Arabia.