EKS-JUSTISMINISTER: Per Willy
...
EKS-JUSTISMINISTER: Per Willy Amundsen (Frp) er tidligere justisminister, nå stortingsrepresentant. Foto: Bøe, Torstein/NTB Scanpix
Lederartikkel
Uhyggelig utspill om innvandrerbarn
Del
Per Willy Amundsen går over en grense som vi i det lengste håpet at ansvarlige norske politikere ikke ville krysse.

Det er heldigvis sjeldent at et intervju med en norsk politiker kaller frem den rene uhyggestemningen. Men det er faktisk den typen følelser vi sitter igjen med etter utspillet som Per Willy Amundsen kom med før helgen.

Frps tidligere justisminister, nå stortingsrepresentant, mener norske myndigheter bør sette i verk tiltak for å forhindre at innvandrere her i landet får så mange barn.

Amundsen delte sine tanker med TV2 på bakgrunn av Erna Solbergs nyttårstale der hun uttrykte bekymring over at det fødes for få unger her i landet.

Amundsen er enig med statsministeren i at vi trenger flere barn, men i utgangspunktet vil han helst ha etnisk norske unger.

Innvandrerbefolkningen får allerede altfor mange, og det truer befolkningssammensetningen i landet vårt, mener eks-justisministeren.

Han vil derfor kutte i barnetrygden for familier med flere enn tre barn. Amundsen sier rett ut at det er for å ramme innvandrerfamilier og begrense det han kaller deres «barneproduksjon».

– Når de som har høyest fertilitet er ikke-vestlige innvandrere, altså at de har langt mer barneproduksjon enn det etniske nordmenn har, da må man tilpasse barnetrygden deretter, foreslår han i intervjuet med TV2.

Det finnes saklige grunner til å være urolig for hva altfor raske endringer av demografien eller befolkningssammensetningen i Norge fører til.

Vi hilser velkommen en debatt om konsekvensene av at fremmede kulturer, religioner og verdisystemer får stadig sterkere innflytelse. På dette området har vi som samfunn vært i overkant naive.

Dessuten trenger vi en grunnleggende og alvorlig samtale om velferdsstatens bærekraft. For det er et beklagelig faktum at andelen som deltar i arbeidslivet er sjokkerende lav i deler av innvandrerbefolkningen.

Kombinasjonen av høy innvandring, lav yrkesdeltagelse og fallende fødselstall er en sikker oppskrift på seriøse problemer. Vi må for all del ikke sette oss i en situasjon der hele systemet kneler på samme måte som i Sverige under migrantstrømmen høsten 2015.

Men for oss handler dette utelukkende om hvordan vi utformer innvandringspolitikk vår, ikke om hvem som er verdige til å få barn, hvor mange de bør få og hvem som bør få færre.

Hva myndigheters innblanding i og regulering av slike forhold kan føre til, har vi sett stygge eksempler på tidligere i historien. Slike feil må vi for all del ikke gjøre om igjen.

Vi er særlig rystet over at Amundsen kobler forsøket på å begrense barnefødsler til menneskers opphav og etnisitet. Her går han over en grense som vi i det lengste håpet at ansvarlige norske politikere ikke ville krysse.

Utspillet til Per Willy Amundsen har blitt møtt med avsky fra hele det politiske spekteret her i landet. Vi er glad for at også Fremskrittspartiet har gjort klart at dette utspillet står for stortingsrepresentantens egen regning og ikke er Frps politikk. Det skulle da også bare mangle.