HYLLEST: Medlemmer fra en religiøs gruppe roper slagord til støtte for Khalid Khan som drepte en Tahir Naseer i en rettssal i Peshawar i Pakistan.

Domstolene beskytter ikke religiøse minoriteter

Uavhengig av hvem som har styrt landet siden 1947, så har de alle forsøkt å undertrykke minoriteter, paralysere demokrati og kvele ytringsfriheten.

«Du er fri; du er fri til å gå til tempelet ditt. Du er fri til å gå til moskeene dine eller andre bønnesteder i staten Pakistan. Du kan tilhøre hvilken som helst religion, kaste eller tro - det har ingen betydning for staten.»

Disse ordene ble sagt av Pakistans grunnlegger Mohammad Ali Jinnah. Lite visste grunnleggeren at landet han hadde drømt om ville bli et mareritt for dets minoriteter. Bare uker etter Jinnah døde, forandret Pakistan seg. Og det har forandret seg siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uavhengig av hvem som har styrt landet siden 1947, enten det har vært militære diktatorer eller sivile myndigheter, så har de alle forsøkt å undertrykke minoriteter, paralysere demokrati og kvele ytringsfriheten.

Den siste hendelsen som har skjedd i Pakistan er det utenomrettslige drapet av en Ahmadi (journalistens anmerkning: Ahmadiyya er en religiøs bevegelse med bakgrunn i Islam)

Vedkommende var en amerikansk statsborger som har sittet i varetektsfengsling i to år på grunn av anklager om blasfemi. Han ble skutt og drept i en rettssal på onsdag forrige uke i den nordvestlige byen Peshawar.

Thair Naseem (47) ble skutt rett foran dommeren under en rettshøring. Han tilhørte en ahmadiyya-gruppe - en minoritet som har opplevd diskriminering og som ikke regnes for å være den del av islam i Pakistan. Pakistanske myndigheter erklærte ahmadiyya-gruppen ikke-muslimsk under en rekke grunnlovsendringer mellom perioden 1974 - 1984.

Naseem har blitt anklaget for blasfemi siden 2018 av en madrasa student (journalistens anmerkning: en slags prestestudent innenfor islam) fra Peshawar. Naseem ble deretter fengslet og har vært det siden 2018.

Han ble anklaget for å hevde å være «den siste profeten for Islam». Venner og slektninger av Naseem sa at han hadde psykiske problemer. Han ble til slutt skutt og drept i Pakistan under rettsaken.

Blasfemianklager er usedvanlig farlige i Pakistan, hvor det å fornærme islam kan være straffbart med døden. Det skal ikke mye til for at «rettroende vigilanter» tar saken i egne hender. Det juridiske systemet har ikke klart å beskytte ikke-muslimer som blir anklaget for blasfemi. Religiøse minoriteter, spesielt ahmadiyya-grupper og kristne, er alvorlig rammet av blasfemilovene.

Den mest kjente saken er saken om Asia Bibi, en kristen kvinne som nylig ble sluppet fri etter åtte år med hard straff i fengsel. Frifinnelsen hennes ble fordømt av hardnakka motstandere, og avgjørelsen skapte store protester. Hun var nødt til å forlate Pakistan på grunn av sikkerhetsårsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her blir kristne Asia Bibi æresborger i Paris etter hun ble frifunnet for blasfemi. Hun tilbrakte åtte år i fengsel.

Selv om ingen har blitt drept av staten, så har flere blitt angrepet etter de ble anklaget, og hundrevis råtner i fengsler mens de venter på en uavhengig og rettferdig rettssak.

Dommere i Pakistans lavere domstoler tør ikke å ta opp blasfemi-saker fordi de er sårbare for å bli truet. Frykten for å selv bli stemplet som en blasfemiker om de frifinner en anklaget, fører til at dommere alltid «finner vedkommende skyldig», eller utsetter rettssakene.

Drapet på Tahir Naseem avslører Pakistans manglende rettssikkerhet og sender et sterkt signal om at loven ikke bør være slik. Sosiale medier flommer over med forskjellige reaksjoner, hvor noen raser over drapet mens andre hyller drapsmannen.

Den pakistanske politikeren Haleem Adil Sheikh som tilhører styringspartiet Pakistan Tehreek Insaf (PTI) delte et bilde av drapsmannen på Facebook som en hyllest.

Amerikanske myndigheter har fordømt drapet og har forespurt umiddelbare reformer for «å forhindre at en slik skamfull tragedie vil skje igjen.» Men dette er ikke nok. Med mindre USA og Europa presser Pakistan kontinuerlig på dette punktet, så vil ikke slike drap ta slutt.

Det er viktig at vestlige menneskerettighetsorganisasjoner må vekke oppmerksomhet i vesten om Pakistans kontroversielle blasfemilovgivning, men de tunge løftene må komme fra vestlige myndigheter.

Dette er fordi Pakistan er en vestlig alliert og har signert under på FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter. Vesten må bannlyse inntreden av pakistanske politikere og lovmakere som forsvarer slike kontroversielle og svarte lover. Vesten kan ikke ignorere denne plikten.

----------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oversatt fra engelsk av Anders Eidesvik.