Profetier går i oppfyllelse?

Vil evangelikale profetiske visjoner i USA bane vei for å gjøre Judea og Samaria til internasjonalt anerkjente jødiske landområder? Det mener de som kjenner velgerbasen som sikret Donald Trump seieren i presidentvalget i USA i 2016, og som presidenten er avhengig av for å vinne valget i 2020 og fortsette i embetet.



President Trumps annonserte fredsplan har ennå ikke blitt lansert. De evangelikale jublet nylig da han lovte å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem, og anerkjente den som Israels udelte hovedstad. De trenger mer å juble for hvis Trump skal ha håp om å vinne neste valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.



Det er usikkert hvilken pris Israel må betale for disse diplomatiske triumfer. Trump har sagt at israelerne som kompensasjon må godta «smertefulle innrømmelser» til palestinerne. Hvis prisen blir å akseptere to-stats løsningen, kan den bli i drøyeste laget for partiene til høyre for Likud. De håper derfor at prisen blir lavere! Hvilket den neppe blir, etter lekkasjene å dømme.



I Israel skal det være nasjonalt valg den 9. april, og Trumps fredsplan kan høyne den politiske temperatur i valgkampen. De bibelske landområdene, Judea og Samaria vil uansett bli gjenstand for verdens kritiske oppmerksomhet i året som ligger foran. Statsminister Netanyahu har uttalt at han håper president Trump utsetter offntliggjørelsen av fredsplanen til etter valget. Etter det lille som er lekket ut, har PLOs og Fatahs ledere allerede forkastet hele fredsplanen.



Nasjonene bør vise de ca. 600000 «nybyggerne» i de bibelske landområdene den respekt de fortjener ved å erkjenne Judea og Samaria som jødenes rettmessige bibelske landområder, slik generasjonene før og under “britenes mandatperiode” inntil 1947, opplevde situasjonen i undervisningen på norske skoler: Jeg husker et gammelt kart på veggen i klasserommet på min skole: Jødeland og Israel het landet som i vår tid fikk navnet “Palestina”». Der hadde Jesus og jødene holdt til. Israel dukket opp igjen i 1948.



Som ung mann husker jeg hva Mordechai Gur, kommandanten for 55. fallskjerm-jegerbrigade i 6-dagerskrigen, sa i 1967, etter å ha inntatt Tempelhøyden i Jerusalem: « Moria-høyden er igjen på våre hender!» Helligdommen var i 19 år ulovlig okkupert av jordanske soldater. Det ble tatt bilder og lydopptak av erobringen, og de har fått stor symbolsk betydning for israelerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.



Nå står innlemmelsen av «Vestbredden» i Eretz Israel tilbake, i følge de bibelske proftier. Lederen for «Det nye Høyrepartiet», undervisningsminister, Naftali Bennett, og koalisjonsregjeringens justisminister Ayelet Shaked, har sagt at de ønsker i nær fremtid å gjenta en liknende erklæring: «Judea og Samaria er igjen på våre hender!»



Partiet har fått en pangstart etter at den meritterte forfatter, redaktør og uten- og innenrikskommentator, Caroline Glick, ved nyttårsskiftet sluttet seg til partiet. Den meritterte damen mener at høyrepatiet er et sårt etterlengtet sekulært innslag i den israelske patifloraen, uten ytterliggående religiøse aktivister i sin midte, slike som statsminister Netanyahu nå sliter med i sin koalisjonsregjering.



«Det nye Høyrepartiet har tatt mål av seg til å bli en arvtaker etter Likud som Israels største og med partilederen, Naftali Bennett, som ny statsministerkandidat. Caroline Glicks bok fra 2014: “ The Israeli Solution: A One-State Plan for Peace in the Middle East” ... kan med Bennett som statsminister legge premissene for en ny tilnærming til det palestinske problem.



Partiets eklæring om sin målsetting kan bli en varm potet i valgkampen og garantert vekke oppstand rundt om i verden, men den samstemmer med mange jøders og kristnes tro, og vil være et åndelig landemerke av dimensjoner hvis den realiseres. Det kan bli en mektig markering av profetier som går i oppfyllelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.



Det israelske valget den 9. april i år har apokalyptiske dimensjoner.

.