DEBATT: «At tidligere sentrale
...
DEBATT: «At tidligere sentrale KrF-tillitsvalgte har omfavnet dette partiet sier mer om disse personene enn om Sentrum». Bildet viser partileder i Sentrum Geir Lippedag. Foto: Terje Bringedal, VG/NTB
debatt
Partiet Sentrum og dets verdier
Del
Alle forstår at Sentrum går inn for å liberalisere abortloven på linje med det sosialistene ønsker. Er det et verdivalg deres velgere er komfortable med?

Det har den siste tiden vært oppmerksomhet rundt partiet Sentrum og hva det står for, med god grunn. Rolf Kjøde har utfordret førstekandidat i Hordaland Dag Sele om partiets abortsyn, og fått illevarslende informasjon.

Partiet vil fjerne abort-nemndene som avgjør om abort skal innvilges etter uke 12. Sele prøver forgjeves å si at det ikke betyr selvbestemt abort til uke 22, men det blir i praksis resultatet.

Jeg synes han skal være ærlig om det. Hva er ellers poenget med å fjerne nemndene?

Alle forstår at Sentrum går inn for å liberalisere abortloven på linje med det sosialistene ønsker. Er det et verdivalg deres velgere er komfortable med?

Det som ikke har fremkommet om Sentrums program er deres Israel-kritiske, for ikke å si antisemittiske, holdning til Israel. Jeg nevner fem forhold som fremgår av Sentrums programforslag:

1. De går inn for BDS, boikottaksjonen mot Israel, som er erkjent antisemittisk.

2. Sentrum sier nei til å flytte Norges ambassade til Israels hovedstad Jerusalem.

3. Sentrum forlanger at Israel ensidig skal trekke seg ut av Vestbredden, stikk i strid med FN-resolusjon 242 fra 1967 og Oslo-avtalene.

4. Partiet har fjernet all kristendom i sitt programforslag.

5. Sentrum ønsker å støtte rød-grønn regjering etter valget.

Slik behandling av Israel som fremgår av pkt. 1-3 er i strid med folkeretten, men det sjenerer visst ikke Sentrum og dets ledelse og kandidater til kommende valg.

De to siste punktene 4 og 5 viser hvor de hører hjemme. De som forlot KrF til fordel for Sentrum viser ved sin tilslutning til punktene ovenfor at de egentlig tilhørte den politisk røde side. Da var det ikke noe rart at KrF ble splittet i 2018.

At tidligere sentrale KrF-tillitsvalgte har omfavnet dette partiet sier mer om disse personene enn om Sentrum. Hvordan kan de gå god for Sentrums verdier og heie på dette partiet?

debatt,partiet sentrum,rolf kjøde,dag sele,reidar holtet,israel