AVGJØRENDE: Norges satsning på trosfriheten bør skje i brede allianser der flere ikke-vestlige aktører involveres sammen med religiøse og sekulære. Det er avgjørende å motvirke polariserende krefter og å sikre alles trosfrihet, skriver Ed Brown. På bildet ser vi utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg. 


Kjemp for trosfrihet i Sikkerhetsrådet

Kampen for trosfrihet og religiøse minoriteter rettigheter må stå sentralt i arbeid for demokrati og fred.

Det er gledelig at Norge har fått plass i Sikkerhetsrådet. Den nye posisjonen forplikter også til kamp for trosfrihet og minoriteters rettigheter.

Alt arbeid for å fremme menneskerettigheter generelt og tros- og livssynsfrihet krever langsiktig og tålmodig arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norges satsning på trosfriheten bør skje i brede allianser der flere ikke-vestlige aktører involveres sammen med religiøse og sekulære. Det er avgjørende å motvirke polariserende krefter og å sikre alles trosfrihet.

Når Norge nå har fått plass i Sikkerhetsrådet, må posisjonen også brukes til å fremme trosfrihet. Men der møtes stormakter med en bekymringsfull agenda.

Kinas undertrykkelse av tro og minoriteter er den verste siden Kulturrevolusjonen. Mens overgrepene mot uigurene heldigvis er kommet på agendaen, går undertrykkelsen av trosfriheten i Kina ofte under radaren. Russlands forhold til trosfriheten og religiøse minoriteter bekymrer.

Vi ser dessverre også at et land som USA politiserer trosfriheten. Det kan sette den livsviktige kampen i internasjonal miskreditt. Kampen for trosfriheten må ikke bli et storpolitisk spill.

Store, globale utfordringer roper mot oss i kampen for trosfriheten og i kampen for undertrykte religiøse minoriteter. Bekymringen øker for hva som skjer både med muslimer og kristne når en stormakt som India i økende grad dyrker hinduismen som statsdefinerende religion.

Å ta tak i dette er viktig i den perioden Norge sitter i Sikkerhetsrådet.

Kampen for trosfrihet og religiøse minoriteter rettigheter må stå sentralt i arbeid for demokrati og fred. Hvor viktig dette er, ser vi i et land som Irak, fortsatt herjet av virkningen av IS-bestialiteten.

Her må Norge bidra til at minoritetene sikres borgerrettigheter og ikke skvises i konflikten mellom sunni- og sjiamuslimer og mellom makter som Iran, Saudi Arabia og USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kampen for trosfrihet og minoriteters rettigheter må bli en kampsak i Sikkerhetsrådet.