AFRIKA: Selv nord i Afrika, so
...
AFRIKA: Selv nord i Afrika, som i Algerie og Marokko, er det titusener tidligere muslimer som blir kristne, skriver Stig Magne Heitmann og Ole Petter Erlandsen. Bildet er fra en kirke i Marokko. 
 Foto: Mosa’ab Elshamy, AP Photo/NTB Scanpix
debatt
Ni millioner kristne i Afrika i år 1900, 633 millioner i år 2025
Del
En libysk ekspert på islam i Afrika uttalte i et intervju på den arabiske TV-kanalen al Jazeera i 2014 at i gjennomsnitt konverterer 16 000 afrikanske muslimer til kristen tro hver dag.

Skrevet av Stig Magne Heitmann og Ole Petter Erlandsen, Åpne Dører

Åpne Dører har som oppgave å rapportere om forfølgelse av kristne. De siste årene har det vært en trist økning i forfølgelse i afrikanske områder sør for Sahara i det «beltet» som kalles Sahel. Det strekker seg fra vest til øst og dekker land som Mali, Burkina Faso, Niger og Nigeria. I den østligste delen finner vi Somalia og Kenya.

Stig Magne Heitmann, seniorrådgiver i Åpne Dører

Nylig publiserte den somaliske jihadistgruppen al Shabaab en video der de truer alle kristne i tre provinser i Kenya som grenser til Somalia. Også sekulære medier er blitt oppmerksomme på denne utviklingen og har i økende grad rapportert om den.

Samtidig med den triste utviklingen med mer radikal islamisme, jihadistisk terror og forfølgelse er en annen trend tydelig, nemlig kristen vekst. Denne rapporteres det i enda mindre grad om i mediene, men det er viktig å løfte den fram. En kan tenke at kristendommens vekst er en av årsakene til økt aggresjon fra radikale islamisters side, men en kan også tenke at den kristne veksten – både i kvalitet og antall – skyldes islamsk jihadisme.

Kristendommen kom til Nord-Afrika og Etiopia i det første århundre. Det skulle gå mange hundre år før kristendommen ble forkynt i andre deler av Afrika. I 1877 kom kristne misjonærer til Uganda etter invitasjon fra kong Mutesa. 600 år etter at det kristne budskapet var forkynt i Afrika kom islam, først i nord, så til Somalia og Zanzibar i øst og til Mauritania og andre land i vest. Fram til det 19. århundre kunne det se ut som islam ville vinne kontinentet.

Store grupper i Nord-Afrika hadde jo blitt konvertert til islam flere hundre år tidligere. Mot slutten av 1900-tallet samarbeidet islamske organisasjoner, Gaddafi i Libya, myndighetene i Sudan og Idi Amin i Uganda om å spre islam sørover. I vest har mange arabisktalende muslimer, særlig fra Mauritania, tatt utdannelse i Saudi-Arabia, og saudisk wahabisme har fått mer og mer fotfeste.

Etter hvert har utallige jihadistgrupper sett dagens lys, mange med tilknytning til al Qaida og IS. De kjemper for å skape et kalifat, eller gjenopprette det (som Sokoto-kalifatet i Nigeria).

I Burkina Faso dannet en radikal muslimsk lærer fra fulanifolket i 2016 den første islamistbevegelsen i landet. I 2019 eksploderte det med terror; en økning på hele 650 prosent på ett år.

Ole Petter Erlandsen er faglig leder i Åpne Dører.

Nettopp i vår tid skremmer islamsk jihadisme. Forfølgelsen av kristne er intens mange steder. Men hard islamisme går også ut over sufimuslimer som tradisjonelt har utgjort flertallet av muslimer i Sahel. Ungdom uten utdannelse og arbeid rekrutteres av radikale grupper som lover sosial forandring. De radikale islamistene forteller at sufi-islam ikke er ekte islam, men synkretisme av tradisjonell afrikansk religion og islam.

Ekte islam betyr jihad, forkynner de radikale imamene. Landområder skal inntas, folk skal konverteres og sharia skal råde. Dessuten er det som i Boko Haram en skarp brodd mot alt vestlig, det vil si alt som har med kristendom å gjøre.

Men samtidig som mange unge omfavner radikal islamisme, er det også et stort antall som vender seg bort fra islam på grunn av vold og terror. Jihadisme er ikke det eneste bildet. Kristen vekkelse og vekst er det andre. Mens det for få tiår siden var over 45 prosent muslimer og ca. 40 prosent kristne i Afrika, er forholdet nå motsatt. Organisasjonen for Islam i Afrika (OIA) som vedtok Abujaerklæringen i 1989 om islamisering av det afrikanske kontinentet, hadde på en måte rett:

Islam var Afrikas majoritetsreligion. Men slik er det ikke lenger. Også i nord kan en se økende frustrasjon med islam, selv om prosentandelen av muslimer i land som Libya, Tunisia, Marokko, Mauritania og Somalia fortsatt er nærmere 99.

I år 1900 regner en at det ikke var mer enn 9 millioner kristne i Afrika. Estimater forteller at i 2025 vil det være 663 millioner kristne på kontinentet. I 2020 sier anslag at over 2,1 millioner muslimer i Afrika har konvertert til kristen tro. «Vi tømmer moskeene og fyller kirkene,» sa en kristen misjonsleder nylig. En libysk ekspert på islam i Afrika uttalte i et intervju på den arabiske TV-kanalen al Jazeera i 2014 at i gjennomsnitt konverterer 16 000 afrikanske muslimer til kristen tro hver dag.

Selv om vi ikke kan gå god for tallene som Al Jazeera presenterer, så er det oppsiktsvekkende i seg selv at en muslimsk mediekanal operer med såvidt radikale tall.

Selv nord i Afrika, som i Algerie og Marokko, er det titusener tidligere muslimer som blir kristne. Berberfolket, som var et kristent folk fra de første århundrer og til dels i flere hundre år etter at islam ble den dominerende religionen, vender tilbake til kristen tro.

Nå er det ikke vestlige misjonærer som står for kirkeveksten, men afrikanere selv. Og afrikanere fornyer kirker andre steder i verden.

debatt,islam,afrika,kristendom,al-shabaab,jihad,algerie,marokko,al jazeera,somalia