Illustrasjonsfoto: Terje Peder
...
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
debatt
Statlig omsorgssvikt
Del
Denne dommen er umenneskelig, ubarmhjertelig, urimelig, umoralsk, uverdig og uakseptabel. Ja, beint ut sagt: Utålelig!

Norsk høyesterett har dømt firebarnsmoren Yasmin Kristensen i Lyngdal til to års utvisning fra Norge og Schengen-området. Nå skal hun straffes fordi hun løy om sitt opphavsland da hun som en fortvilet tenåring ankom landet – truet av tvangsekteskap i hjemlandet Djibouti.

Yasmin har nå vært her i 19 – nitten – år. Denne dommen er umenneskelig, ubarmhjertelig, urimelig, umoralsk, uverdig og uakseptabel. Ja, beint ut sagt: Utålelig!

Norge er nylig kåret til verdens beste land å bo i – atter en gang. Vi visste fra før at med en slik nådeløs justisminister og et slikt UDI gjelder ikke dette for flyktninger og for folk med en annen hudfarge. Men hva med småbarnsmødre, Kallmyr? Og hva sier du til et slikt regime, vår statsminister?

Nylig ble det gitt amnesti til kun 27 – tjuesju – av tusener papirløse her i landet. Og vi har for ganske nylig sett urimeligheten i det at slike nektes arbeidsinntekt gjennom rettssaken mot min kjære gamle lærer Stålsett.

På NRK Sørlandets nettside kaller psykologspesialist Heidi Wittrup Djup Yasmin-saken for statlig omsorgssvikt. S

kal virkelig fire barn fra 6–14 år få en slik grusom straff for noe deres mor gjorde for 19 år siden: «To år er lang tid i barns liv. Klart at barna vil bli skadelidende. Alt fra bursdager til omgangssyke skal disse fire barna nå erfare uten at mamma er der for å verken feire dem, trøste dem eller være nær dem.»

Hun mener barna ikke tas hensyn til: «Det vil være en enorm belastning for dem å måtte se mor reise, se far sitte igjen, og se sine søsken i sorg. Dette er statlig omsorgssvikt,» sier psykologen.

Undertegnede og utvilsomt svært mange med meg kan ikke akseptere at vi skal ha det slik her i landet. Jeg oppfordrer folk, ikke minst i Lyngdal, til å slå ring om denne ulykkelige barnefamilien. Heldigvis at mange har gjort det allerede. Penger er samlet inn for at saken kan prøves for menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Der har norsk barnevern tapt flere saker nylig nettopp fordi det ikke ble tatt nok hensyn til barna. Vi håper inderlig at Yasmin kan få medhold der. Imens kunne jo vår statsminister gripe inn i dette ubarmhjertige regimet og gi et amnesti – for det er en grov ubarmhjertighet som er utvist. I denne saken må barnas beste overstyre.

Jeg finner det svært påfallende at aktor krevde 45 dagers ubetinget fengsel for Stålsett mens han i retten slapp med latterlige ti tusen i bot, i praksis noe du får for en liten trafikkforseelse. Til sammenlikning, kjære lesere: En samfunnstopp bryter bevisst loven gjennom 12 år fram til denne dag. Han får en symbolsk bot.

Ei afrikansk tenåringsjente ankom Norge for 19 år siden. I sin fortvilelse for å bli tvangsgiftet i hjemlandet løy hun seg inn i Riket. Imens har hun giftet seg med en nordmann og har omsorg og ansvar for fire mindreårige barn. Hvorfor slapp ikke hun også med en bot? Og hvorfor skal fire barn straffes så beinhardt i tillegg? Dette er komplett uakseptabelt: Jeg protesterer!

debatt,jostein andreassen,yasmin kristensen,høyesterett,udi