ENGASJEMENT: Tenk om alle kristne ungdommer med engasjement for klima kunne se sitt klima­engasjement som en naturlig del av sin kristne tro? skriver Bård Rebbestad Løkken. Bildet er fra ­Grønland, der mengden is ifølge klimaforskere hvert år reduseres med 250 milliarder tonn. 


Dagen og klima

Det er min faste overbevisning at det beste grunnlaget for et sunt klimaengasjement finnes i Bibelen.

Takk til Vebjørn Selbekk for en oppklarende leder i Dagen 23.12 vedrørende avisens (manglende) dekning av klimakrisen. Hvis jeg forstår Selbekk riktig, så skriver Dagen lite om klima fordi så mange andre skriver mye om det og fordi Dagen skriver mye om saker andre skriver lite/ingenting om.

La meg førstgjenta at jeg er veldig takknemlig for at Dagen fronter klassiske kristne standpunkter, ikke minst når det gjelder kampen for menneskeverdet, født som ufødt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig skjønner jeg ikke hvorfor det skulle gå ut over dekningen av klimakrisen. Så trangt er det da ikke om plassen i Dagens spalter? Dagens rolle er ikke nødvendigvis å skrive om alle statistikkene og de miljøpolitiske dragkampene, men Dagens rolleer å bidra til å sette klimakrisen inn i en kristen kontekst. Hva tenkes og hva gjøres ut fra et kristent perspektiv?

En utfordring for alle som forsøker å formidle kristen tro, ikke minst til ungdommer, er å vise hvordan troen er relevant for den enkeltes liv. Klimasaken er en glimrende sak å ta tak i. Tenk om alle kristne ungdommer med engasjement for klima kunne se sitt klimaengasjement som en naturlig del av sin kristne tro? Hva ville ikke det bety for deres identitet som etterfølgere av Jesus?

Dessuten handler dette om det kristne vitnesbyrdet og det ansvaret vi er gitt som forvaltere av Guds skaperverk. Når konsekvensene av klimakrisen nå fremover blir større og større, spesielt for de som har minst fra før, hva skal vi svare til de som spør hva de kristne har gjort? At det var så mange andre som brydde seg om klimaet, så da trengte ikke vi?

Til slutt, for en del tolkes klimasaken inn i en konservativ-liberal-fortelling hvor klimasaken er noe liberale kristne holder på med. Det er min faste overbevisning at det beste grunnlaget for et sunt klimaengasjement finnes i Bibelen. Her er det mye Gud selv har lagt ned som det er langt på overtid å hente frem. Klimasaken vil bare fortsette å vokse og prege den verden vi lever i. Da er det viktig at også Dagen henger seg på og lar dette bli en del av de klassiske kristne sakene vi kjemper for.