Helseministeren svarer de kris
...
Helseministeren svarer de kristne lederne ved å vise til sitt eget kristne ståsted. Her fotografert under Arendalsuka i fjor. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Debatt
Helseministeren svarer de kristne lederne om homofili: – Heldigvis kan teologien endre seg
Del
Jeg er også kristen. Hvilken rett har de kristne lederne til å hevde at hvis en ikke deler deres syn på ekteskapet, så mener en ikke at det samlede kristne budskapet er gode nyheter for alle?

18 ledere i kristne organisasjoner spør i et innlegg i Dagen 15. november om jeg mener at deres ståsted om ekteskapet er livsfarlig. De åpner med å si at de vil være lydhøre.

Det er fint at de vil lytte, men da burde de startet med å lese hva jeg faktisk skrev i mitt opprinnelige innlegg om hva som er livsfarlig. Siden det begynner å bli en stund siden, gjentar jeg det:

«Onsdag avslørte Andreas Håtveit, et forbilde og en leder for tusenvis av barn og unge i Kristen Idrettskontakt, sitt syn på homofile. Han sammenlikner det å ha en homofil leder på en leir for kristne, med å ha en instruktør som spiser kjøtt på en camp for veganere. En tydeligere beskjed om å være uønsket, er det lenge siden skeive barn og unge har fått. Fra det miljøet der de har vennene sine og dyrker sin viktigste interesse. En livsfarlig beskjed. Fortsatt er seksuell legning en hovedårsak til at barn og unge vurderer å avslutte livet sitt.»

Så jeg kan svare helt klart: Jeg mener ikke at det å mene at ekteskapet kun er for mann og kvinne er livsfarlig. Selv om jeg er veldig uenig i et slikt syn og mener det også er feil teologi. Men det er ikke poenget når jeg reagerer på Andreas Håtveits uttalelser.

Som alle kan lese selv; det handler om hva han som leder og forbilde sier om hvem som er velkomne til barne- og ungdomsleirer i regi av KRIK. Ledere i en ungdomsorganisasjon er ofte nettopp det: Ungdom.

Dessuten vil det være vanskelig for barn og unge å oppfatte at de er hjertelig velkomne hvis de er homofile, men at de aldri kan ha en lederrolle i samme organisasjon fordi de da vil være dårlige forbilder for andre barn.

De 18 lederne ber om bevis for at dette er livsfarlig. Heldigvis har de funnet frem til fakta selv. Mennesker som er skeive har større risiko for selvmord, og faren er større hvis de er med i en religiøs gruppe. Så tror jeg ikke en trenger å være hverken forsker, psykolog eller helseminister for å forstå at barn og unge er sårbare når de oppdager at de har en annen seksuell legning.

Spesielt hvis de vet at dette ikke er greit i det miljøet som kanskje er det aller viktigste for dem. I verste fall blir de fortalt at de må velge mellom to eksistensielle behov: Troen eller kjærligheten til et annet menneske.

Det blir absurd når de 18 lederne prøver å snu min bekymring for skeive barn og unge som møter disse holdningene mot meg, ved å hevde at jeg bidrar til stigmatisering av kristne barn.

Lederne avslutter sitt innlegg med « Dette står en overveldende majoritet av den kristne kirke sammen om, og i motsetning til Høie, mener vi at det samlede kristne budskapet er gode nyheter for alle mennesker.»

Hvilken kilde har de for at jeg ikke mener at de samlede kristne budskapet er gode nyheter for alle mennesker? Jeg er kristen. Jeg mener definitivt at det samlede kristne budskapet er gode nyheter for alle mennesker. Hvilken rett har de til å hevde at hvis en ikke deler deres syn på ekteskapet, så mener en ikke at det samlede kristne budskapet er gode nyheter for alle mennesker?

De skriver også: « Det gjør at vi ikke kan forandre teologi. Til det er mennesker for verdifulle.» Det er heldigvis feil. Teologi har endret seg til alle tider. Til stor verdi for menneskene. Hadde disse lederne gjort det samme, hadde det vært gode nyheter for mange mennesker.

bent høie,andreas håtveit,homofili,konverteringsterapi,homoterapi