DIALOG: Over 450 stemmeberettigete KRIK-ere, pluss observatører og presse, møttes i Porsgrunn til respektfull dialog om krevende spørsmål, skriver Haus og Bjørdal. Foto: Jakob Bjørnøy

KRIKs vei videre

Det vil være vanskelig for Dagens redaksjon å finne noen selvdefinerte liberale kristne som anser dette for å være et liberalt vedtak.

For en uke siden (04.11.19) kom Dagen med flere oppsiktsvekkende påstander på lederplass om KRIK som organisasjon: KRIK er ikke lenger tverrkirkelig, KRIK har effektivt plassert seg selv som en teologisk liberal organisasjon i det kirkelige landskapet, og KRIK forlater i praksis den økumeniske linjen.

Hvis det er noen som effektivt plasserer KRIK et sted, er det Dagens leder. Det er heldigvis enhver avis sin suverene rett å mene hva de vil på lederplass. Utfordringen oppstår når Dagen bruker sin selvutnevnte rett til å plassere organisasjoner langs sin egendefinerte akse av konservativ (nok) og (for) liberal, til samtidig å presentere sine subjektive vurderinger som utvetydige fakta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For hva ligger til grunn for påstandene om at KRIK ikke lenger er tverrkirkelig, og at vi med generalforsamlingens vedtak har blitt en teologisk liberal organisasjon?

Både KRIKs landsstyre og generalforsamling vedtok at KRIK fortsatt skal løfte opp ekteskapet mellom mann og kvinne som Guds gode ordning for samliv. Det vil være vanskelig for Dagens redaksjon å finne noen selvdefinerte liberale kristne som anser dette for å være et liberalt vedtak.

Dernest har vårt landsstyre og generalforsamling anerkjent at også kristne som er uenig med KRIK i det som for de fleste vil anses som et konservativt ståsted, likevel kan være gode KRIK-ledere. Teologisk begrunnet uenighet i ekteskapssynet skal ikke diskvalifisere fra å bidra som frivillig på KRIKs leirer, fordi det viktigste kriteriet for våre frivillige handler om å skape Jesus-fokuserte møteplasser for ungdom som er glade i idrett og aktivitet.

KRIKs generalforsamling ble en stor skuffelse for de stemmene som i forkant hadde varslet slagsmål og splittelse. Over 450 stemmeberettigete KRIKere, pluss observatører og presse, møttes i Porsgrunn til respektfull dialog om krevende spørsmål. I Evangeliehuset samlet vi oss til debatt, ja, men enda viktigere, vi løftet blikket og stemmene våre i takk og bønn til Jesus. For KRIK er et fellesskap av mennesker på vei; vi er i bevegelse, i retning sentrum som er Jesus.

Blant våre 15.000 medlemmer og alle de andre som er innom våre leirer og lokallag, befinner vi oss på ulikt sted i forhold til teologiske synspunkt og kirkelige tradisjoner. Noe som kom til syne i Evangeliehuset forrige lørdag. Spørsmålet blir da, hvordan leve med uenighet? Er den beste fremgangsmåten for kristne og til stadighet velge å skille lag?

Melde seg ut, ta avstand, unngå friksjonen? Sette merkelappene på andre, og skynde seg videre til neste slag(smål)? Vi tror ikke dette er veien for KRIK, og kanskje er det heller ikke den veien kristne raskest bør løpe på fremover. Kan det i stedet være dags for å finne ut hvordan vi som kristne brødre og søstre bedre lever og tjener Gud sammen, på tvers av teologisk uenighet?

Dette er åpenbart ikke den enkleste veien å gå, fordi det krever av oss at vi tåler den andres argumentasjon og den andres livsvalg uten at vi fradømmer noen troen eller tilhørigheten til det kristne fellesskapet. Hvordan dette ser ut i praksis, vil variere i ulike kirkesamfunn og sammenhenger, og det er åpenbare forskjeller på en menighet og en grasrotbevegelse som KRIK. Derfor har KRIK heller aldri forsøkt å være en teologisk premissleverandør, fordi det aldri har vært innenfor verken vårt formål eller kompetanseområde.

Når generalforsamlingen likevel ønsket å gi tydelig uttrykk for et såkalt konservativt ekteskapssyn, fremstår det som en suspekt omskriving av virkeligheten når Dagens leder beskriver KRIKs utvikling som gjengitt ovenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det som imidlertid til dels kan forklare Dagens fortolkning av KRIKs vedtak, er dersom følgende premiss ligger til grunn: Det er umulig å inneha et såkalt konservativt ståsted i et teologisk spørsmål og samtidig anerkjenne at kristne kan ha andre teologisk begrunnete ståsted og fortsatt være kristne.

Faktisk går Dagens leder enda lenger: Det er umulig for en konservativ organisasjon i det hele tatt å samarbeide med noen som ikke legger det første premisset til grunn.

For en tverrkirkelig bevegelse som KRIK er dette uholdbare premiss. Vårt fellesskap består av konservative, liberale og de mange mellom der- som er glade i idrett og Jesus. Det er vår bønn at vi fortsatt skal favne så bredt fremover, til tross for at Dagens leder hevder at det er umulig. Heldigvis tror vi på en Gud som kan gjøre det umulige mulig.

Les også
Helseministeren og Håtveit’en
Les også
Varsler konsekvenser etter KRIK-vedtak