Bildet viser utsiden av NLA Høgskolen i Sandviken i Bergen.

Usignert brev til NLAs rektor og styre

Jeg vet sikkert at ikke alle NLAs ansatte stiller seg bak brevet.

Som NLA-ansatt reagerer også jeg, som Dag Øyvind Østereng, på setningen «ansatte ved NLA Høgskolen stiller seg bak den sterke kritikken av seminaret som Frimodig Kirke Bjørgvin og organisasjonen Til Helhet holdt på NLA Høgskolen…», i det usignerte innlegget på Vårt Lands nettsider tirsdag 22. oktober. Innlegget var skrevet på vegne av Forskerforbundet og Utdanningsforbundet sine fagforeninger ved NLA Høgskolen.

Jeg vil tro at de reflekterte leserne av Vårt Land, det være seg medlemmer av eierorganisasjonene, utsendinger til NLAs generalforsamling, styret (hvis de ikke allerede har fått brevet tilsendt), studenter eller andre lesere av Vårt Land, vil være interessert i hvem «disse ansatte» er og hvor mange de er i forhold til totalt antall ansatte på høgskolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg vil også tro at leserne kan sitte med flere spørsmål: Hvor mange av NLAs ansatte er organisert i Forskerforbundet og i Utdanningsforbundet? På hvilken måte er det vedtatt å sende inn dette brevet til Vårt Land? Ved simpelt flertall, står alle bak dette enstemmig, eller er det noe ledelsen har sendt inn mer eller mindre på vegne av seg selv?

At Dag Øyvind Østereng skriver at han som medlem av Forskerforbundet ikke har blitt bedt om å ta stilling til innholdet i brevet før det ble offentliggjort og, ikke minst, heller ikke har blitt bedt om å ta stilling til hvorvidt brevet skulle ut i det offentlige rom – og ikke bare til styret og rektor, viser i hvert fall at ikke alle i den fagorganisasjonen har fått uttale seg, og også at ikke alle medlemmene i Forskerforbundet stiller seg bak denne offentlig­gjøringen.

Leserne kan også ha spørsmål som: Finnes det andre større fagforeninger ved NLA? Det kan jeg svare ja på. Er disse blitt forespurt om å slutte seg til dette brevets offentliggjøring? Har de takket nei til å være med? Igjen: Hvem er disse ansatte som stiller seg bak? Og som ikke dette er nok: Brevet er ikke signert.

Da kan vi som lesere også undre oss over om Vårt Land har som praksis å tillate at mer eller mindre anonyme brev tas inn i avisen. Kan også jeg sende inn et leserbrev uten navn og påberope meg å legitimt representere en gruppe mennesker?

Siden ikke alle – i hvert fall ikke alle i Forskerforbundet – kan gå god for offentliggjøringen av brevet, hvor mange er uenige, men «lar det passere», og hvor mange synes at det ikke er greit i det hele tatt og vil vurdere å melde seg ut av fagforeningen? Det siste vil tiden gi svar på.

Jeg reagerer også på den siste setningen i brevet: «Dette er et så stort problem at endringer i NLA Høgskolens styre og styringsmåte er helt nødvendig.» Hva menes med dette? Ønsker Utdanningsforbundet og Forskerforbundet å kaste styret og sette inn et annet?

NLA Høgskolen er organisert som et aksjeselskap, med misjonsorganisasjoner som eiere, av hvilke de største er NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband), Normisjon, IMF (Indremisjonsforbundet) og NMS (Det Norske Misjonsselskap). Det er generalforsamlingen med utsendinger fra våre eierorganisasjoner som velger styrets medlemmer. Hvordan kan et par fagorganisasjoner få kastet et styre?

Jeg skal la den aktuelle saken om det omdiskuterte seminaret ligge, det er mye som kunne vært sagt om det, men jeg vil overlate til skolens ledelse å håndtere dette i det offentlige rom. Det er tross alt rektor som står ansvarlig for NLAs ledelse overfor styre og våre eiere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men jeg vet sikkert at ikke alle NLAs ansatte stiller seg bak brevet. Mange av oss ønsker en ryddig intern prosess på de sakene vi måtte være uenig med styre og eiere om. Det skal ikke skje «for åpen scene».

----------

Vårt Land er blitt forelagt påstanden til artikkelforfatteren, og sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore skriver følgende i en e-post til Dagen:

«Det er ikke korrekt å si at brevet er anonymt. Det er klart merket med «På vegne av Forskerforbundet ved NLA (Bergen) og Utdanningsforbundet ved NLA Høgskolen og deres ansatte ved flere avdelinger». Hvis formuleringen har ført til misforståelser kan jeg opplyse om at brevet kom fra ledelsen i Forskerforbundet ved NLA (Bergen), og dette ble også verifisert av Vårt Lands debattredaksjon.»

Les også
– Feil å forby homo-terapiReorientering
Les også
NLA og ytringsfriheten
Les også
Foredraget hans fikk to ansatte til å si opp