JUBA: På bildet ser vi Sør-Sudans president Salva Kiir (i svarte klær) under en gudstjeneste i hovedstaden Juba.

«Until peace come – and beyond…»

Førstkommende lørdag, 21. september, er FNs fredsdag. FNs hovedoppgave har alltid vært å sikre internasjonal fred, og alle medlemslandene er forpliktet til FN-pakten.

Denne inneholder grunnleggende prinsipper for internasjonal rett, og blant annet regler om at ingen land har lov til å bruke makt mot andre land.

Kirker og trossamfunn har alltid vært sentrale i internasjonalt fredsarbeid. Fred er et sentralt begrep i Bibelen, fredsarbeid er koblet til kjærlighetsbudet, og kirkene ønsker å stå opp for mennesker som lider under vold og krig. «Salige er de som skaper fred», sier Jesus i Bergprekenen, han som i julefortellingen blir omtalt som fredsfyrsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkene er gjennom Kirkenes Verdensråd kalt til å gå sammen i fellesskap og tro som del av «the pilgrimage of justice and peace». Vi skal stå sammen mot urettferdighet og vold. Kirkene skal ikke bare arbeide for å unngå krig, men aktivt ta del i å bygge gode lokalsamfunn der menneskerettighetene ivaretas gjennom aktiv diakoni, handlings- og påvirkningsarbeid.

I slutten av august deltok jeg på den første generalforsamlingen til kirkerådet i Sør-Sudan etter landets uavhengighet i 2011. Siden nittitallet har kirkene i Norge gjennom Norges Kristne Råd vært engasjert i et tett samarbeid med kirkene i Sudan og Sør-Sudan.

Vi ble bedt om å vise solidaritet i en situasjon preget av høyt konfliktnivå, og Norges Kristne Råd ønsket å spille en så konstruktiv rolle som mulig og bidra til å redusere volden som påvirker lokalsamfunnene som våre søsterkirker opererer i.

Vår felles agenda var som kirkefellesskap å stå samlet «until peace come – and beyond...» Som en del av dette nære kirke-til-kirke-samarbeidet, arrangerte vi pastoral utveksling gjennom regelmessige pastoralkonferanser mellom våre to råd.

Det var en tid hvor vi, i rolige omgivelser og uten press om å skulle forhandle, kunne dele erfaringer med hverandre. Her kunne kirkeledere finne mot og håp til å fortsette fredsforhandlingene.

Norges Kristne Råd bekreftet under generalforsamlingen i august vår forpliktelse til kirkerådet. Kirken i Sør-Sudan trenger våre bønner, og vi må sørge for at verdenssamfunnet stadig blir påminnet situasjonen i Sør-Sudan, holder den på agendaen og ikke lar det bli en glemt konflikt.

Vi må støtte kirkerådet i Sør-Sudan i gjennomføringen av dette kritiske mandatet om fredsbygging og forsoning, og legge til rette så kirkene i Sør-Sudan finner sin egen måte å oppfylle dette mandatet på. Den økumeniske bevegelsen har en viktig rolle å spille i Øst-Afrika, ettersom konflikten i Sør-Sudan har mange regionale aspekter og koblinger. Alle nabolandene er involvert på en eller annen måte.

I slutten av august hadde Nettverk for religion og utvikling, et nettverk under Norges Kristne Råd som samler en rekke bistandsaktører, møte med utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. Møtet bekreftet at kirkene og religiøse aktørers bidrag i fred- og bistandsarbeid er avgjørende. Under møtet fikk vi løfte om faste møter med utviklingsministeren. Det er bra, og vil gi gode synergier som kan gi mer effektiv bistand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norges Kristne Råd sin visjon gir gjenklang over hele verden: «Kirkene sammen fremmer liv, i fellesskap og forsoning, i kirken og i samfunnet». Kirken er overalt og kan få til mye. Der politikk og folk skiller, kan kirken forene. Vi skal fortsatt være en sentral aktør i dette arbeidet.