MISJONÆRER: Anna Rorvik, Tønnes Frøyland, Hanna Kjørsvik og Nils Østergaard.

Misjonskallet kostet

Misjonærene som forlot Norge rundt år 1900 kunne ikke ta det som en selvfølge at de kom heim igjen. Mange fikk sin grav på misjonsmarken.

I to artikleri Dagen tidligere i år har jeg fortalt om et par kvinner fra Sokndal som reiste til Kina i 1891 og 1903. Gjertine Aarrestad var den første kvinnelige misjonæren som reiste ut for Kinamisjonen (NLM). Hun mistet mannen sin, Ludvig Johnsen, etter ett års ekteskap.

Marie Skordal fikk knapt seks år i Kina, før hun ble syk og døde, kun 34 år gammel. Hun etterlot seg mannen Ole Johannes Helland og fire små barn. I denne siste artikkelen skal vi se kort på livshistorien til fire andre kinamisjonærer fra samme kommune i Sør-Rogaland. De menneskelige omkostningene var høye.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den første ungdommen fra Sokndal som reiste til Kina het Sigvald Netland. Han hadde ikke ro på seg til å vente til NLM skulle bli stiftet i 1891. Han reiste derfor til Kina i 1890 for et amerikansk misjonsselskap. Sigvald ble født i 1868, og vokste opp i en kristen heim. Han kom bort fra Jesus som ung tenåring, men ble frelst noen år senere. Han gikk i skomakerlære i Stavanger, men hadde tenkt å bli emissær. I Stavanger kom han imidlertid i kontakt med ungdom som var tent for kinamisjon, og dette grep også Sigvald.

MISJONÆRER: Sigvald og Bertine Netland.

Han reiste til England høsten 1889, med en nystartet misjonsforening i Egersund i ryggen. Tanken var at han skulle reise ut for den planlagte kinamisjonen, men i England kom han i kontakt med Ole Næstegard d.y. som var på vei til Kina via USA. Sigvald slo følge, og dette førte til brudd med foreningen i Egersund. I USA fikk Sigvald kontakt med norskamerikanere som var villig til å støtte ham økonomisk.

17. oktober 1890 ankom han Kina. Året etter ble han gift med Bertine Eriksen fra Stavanger. De fikk ei datter to år senere, men Bertine ble syk og døde kort tid etter fødselen. Sigvald giftet seg på ny i 1894, med norskamerikanske Oline Hermansen. De fikk ei datter i 1896, men så ble Sigvald syk og døde, knappe to måneder etter at datter nummer to ble født. Han ble 28 år gammel. Sigvald fikk seks år i Kina, og virket blant annet som prest.

MISJONÆR: Johan Albert Skordal.

Etter avslaget fikk han kontakt med kinamisjonsfolk i Stavanger, og reiste ut for den nye organisasjonen i 1891. Etter ett år i Amerika ankom han Kina i 1892. Her ble han gift med Brita Vestervik fra Kvinnherad, i januar 1893. De fikk en sønn i desember 1893 og en sønn i ­september 1896.

I mars 1896 fikk Johan Albert oppleve å døpe den første kineser som ble vunnet gjennom NLMs arbeid. Sommeren samme år ble han syk, og ble stadig dårligere ut over høsten. 3. november døde han, en god måned etter at han ble far for andre gang. Han ble 28 år gammel.

MISJONÆR: Fredrik Knudsen.

I Kina virket han som lege fram til mars 1914. Da ble byen han bodde i, Laohocow, angrepet av en røverbande. Også misjonsstasjonen ble angrepet, og Tønnes Frøyland ble skutt og drept 34 år gammel, etter knappe fem år i Kina.

Alle disse tragediene må ha skaket opp misjonsfolket i Sokndal. Fire av deres unge var døde, og to hadde mistet en ektefelle. Det ble innbudt til minnesamvær på bedehuset, da budskapet kom om at Tønnes Frøyland var skutt. På denne festen var også den nyfrelste, 19-årige ungdommen Fredrik Knudsen.

Samme kveld som nyheten om at Tønnes Frøyland var blitt skutt nådde Sokndal, fant Fredrik Knudsen fram boka «Kinamisjonens ABC». Lesningen av boka forsterket misjonærkallet han fikk da han ble omvendt halvannet år tidligere. Under minnesamværet for Tønnes Frøyland var han dypt grepet, og han svarte der og da ja til kallet om å reise til Kina. Han var klar over omkostningen, men svarte likevel ja.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fredrik Knudsen ankom Kina i 1921 og fikk en lang tjeneste der fram til Kina ble stengt for misjonsvirksomhet i 1949. I Kina opplevde han og kona Ellen tre ganger å miste alt de eide. Dette på grunn av uroen som var i Kina på denne tiden. Etter at de måtte flykte fra Kina, reiste Fredrik til Hong Kong og Tragediens leir, hvor han fikk en rik tjeneste fram til 1966. Kallet kostet, men har båret rik frukt.

MISJONÆRER: NLMs 8 forste utsendinger. Bak fra venstre Ludvig Johnsen, Johan Albert Skordal, Ole Mikkelsen Sama. Foran fra venstre Brita Vestervik, Henrik Seyffart, Knut Stokke, Johannes Brandtzæg, Gjertine Aares.