MISTENKELIGGJØRE: Vi får ikke
...
MISTENKELIGGJØRE: Vi får ikke gjennomslag for kristne verdier ved å mistenkeliggjøre og skyte på hverandre, men ved å gå på barrikadene fra våre forskjellige ståsteder og å grunnleggende sett heie hverandre frem som kristne politikere, skriver Knut Vindenes. Bildet er fra partilederdebatten under Arendalsuken i august. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
debatt
Heller ikke venstresiden har monopol på kristne verdier
Del
Borgerlig og sosialistisk side ser verden med ulike briller, men ingen av dem kan hevde monopol på det vi kan kalle kristne verdier.

Synspunktene i artikkelen «Hevdar at norsk «kristenhøgre» hindrar vekking» 28. august kan ikke stå uimotsagt.

Her klages det over at kristne Trump-supportere på høyresiden i norsk politikk tar all oppmerksomhet og gjør det vanskelig både for kristen vekkelse og for kristne politikere andre steder på den politiske aksen. Videre slår venstresiden politisk mynt på Jesus og hevder at kristendom i en politisk kontekst kun kan være sosialistisk - i motsetning til rent kapitalistisk som man hevder at borgerlig side er.

Å avgrense borgerlig side til en Trump-elskende bevegelse er både provoserende og innsiktsløst; jeg kjenner meg i hvert fall ikke igjen. Jeg er kandidat for Høyre til bystyret i Bergen og tilhører ikke samme leir som Marita og Tomas Moltu (PDK), men vi har felles bakgrunn fra KrF i Bergen og jeg respekterer dem dypt for samfunnsengasjementet og for viljen til å løfte kristne verdier.

Videre er det å definere borgerlig side som kun kapitalistisk en så endimensjonal beskrivelse at jeg tror folk gjennomskuer det. At KrF i fjor høst, riktignok med knappeste margin, valgte Ernas regjering, er vel et bevis for at borgerlig side betyr så uendelig mye mer enn bare kapitalmakt.

Sagt på en annen måte trenger vi alle de gode krefter i næringslivet, men regulert på en hensiktsmessig måte. Vi trenger også økonomisk vekst for å gjøre verden bedre. Å tjene penger er slett ikke galt; så er det både et spørsmål om hvordan penger forvaltes og det er et viktig fokus for oss som samfunn å motvirke fattigdom.

Som jeg har skrevet om i Dagen i sommer, så må det sentrale for oss kristne være å påvirke samfunnsutviklingen fra absolutt alle deler av det partipolitiske landskapet.

Vi får ikke gjennomslag for kristne verdier ved å mistenkeliggjøre og skyte på hverandre, men ved å gå på barrikadene fra våre forskjellige ståsteder og å grunnleggende sett heie hverandre frem som kristne politikere selv om vi samtidig på grunn av partitilhørighetene i mange saker vil være rykende uenige.

Så må jeg også legge til at det eneste som hindrer vekkelse, faktisk er menighetene selv. Med menighetshatten på kan vi selvsagt skylde på sekularisering i Norge og på kristne politikere som støtter Trump, men vekkelse som sådan er det menighetene sammen med Gud som må få til. Her må vi ikke blande kortene - og vi må ikke velge å bli defensive.

debatt,knut vindenes,høyre,venstre,politikk,kristne verdier,tomas moltu,marita moltu