MIGRANTER: Norges Kristne Råd er glad for at Dagen setter fokus på dette, og vi oppfordrer norske myndigheter til å svare på henvendelsene fra kirkene i Norge og Europa, skriver Erhard Hermansen. På bildet blir migranter hjulpet ombord i Ocean Viking. 


«Nei» er ikke bra nok

Statsrådens kontante nei til å ta imot flyktninger uroer oss som kirker i Norge. Sammen har vi gjennom Norges Kristne Råd engasjert oss for flyktninger i mange år.

Tirsdag 20. august meldte NRK at franske myndigheter har spurt om Norge kan ta imot mennesker som er om bord på de to redningsskipene «Open Arms» og «Ocean Viking» i Middelhavet.

Det norskeide skipet Ocean Viking har tatt 356 migranter ombord. Skipet er leid av Leger uten grenser og den franske organisasjonen SOS Méditerranée for å redde flyktninger. Aksjonen er en reaksjon på at tallet på drukninger i Middelhavet er fordoblet hittil i år, sammenlignet med i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til spørsmålet om Norge kan ta imot migranter på de to redningsskiftene svarer justis- og innvandringsministeren Jøran Kallmyr nei.

Statsrådens kontante nei til å ta imot flyktninger uroer oss som kirker i Norge. Sammen har vi gjennom Norges Kristne Råd engasjert oss for flyktninger i mange år. En del av dette engasjementet handler om å minne samfunnet og myndighetene på at Norge må ta sin del av ansvaret.

I mai i år videreformidlet derfor Norges Kristne Råd bekymringen vi mottok fra Føderasjonen av protestantiske kirker i Italia (FCEI), og vi ba norske myndigheter om handling.

Bakgrunnen var at FCEI, for å unngå at flyktningene ble drivende i Middelhavet, gikk inn med en løfte om å ta hånd om flyktningene dersom de bare fikk komme i land. De ville sammen med andre europeiske kirker finne måter å ta imot flyktningene på – og samtidig legge press på andre europeiske land til å finne løsninger for å hjelpe Italia med den voldsomme mengden flyktninger de har fått.

Svaret fra Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet var å sende henvendelsen vår videre til Justisdepartementet. Justisdepartementet har vært helt tause i saken. Og mens departementene sender papirer seg imellom øker omfanget av mennesker i nød.

Som kirkeleder er det flaut å møte våre europeiske kollegaer og fortelle hva slags fravær av handling vi ser fra norske myndigheter.

Dagen skrev på lederplass 19.8: «Å hjelpe et menneske i nød er dypt kristelig. Å la være er tilsvarende ukristelig. Dette er ikke endret selv i en tid der all verdens elendighet kommer rett i fanget på oss gjennom direktesendte katastrofer. Det kan være vanskelig å vurdere hva vi skal respondere på og ikke, men det grunnleggende ligger fast»

Norges Kristne Råd er glad for at Dagen setter fokus på dette, og vi oppfordrer norske myndigheter til å svare på henvendelsene fra kirkene i Norge og Europa. Europeiske land må i samarbeid finne gode poliske løsninger, og her må Norge ta del. Vi kan ikke la være å rekke ut en hånd når mennesker er i ferd med å drukne, eller la være å lete når vi vet at det finnes båter med fortapte mennesker ute i bølgene.