IDENTITET: Med denne fortellingen fra NT blir vi også minnet om hvor viktig israelsk arkeologi er for kristen identitet og historie, skriver Eva Olsvold Sundar. Bildet er fra gjenåpningen av en eldgammel tunnel, en del av den omtalte pilegrimsveien, i Jerusalem søndag.

Stenene roper i Jerusalem

Arkeologi er identitet, og det er politikk. Tenk bare på hvor stor sensasjon det var i Norge på midten av 1800-tallet da vi fant 3-4 vikingskip fra 800-900-tallet.

Jeg vet ikke om et land med flere fantastiske arkeologiske nyheter enn i Israel! Det skjer i Jerusalem, i Judea, i Galilea og i Samaria.

Søndag avduket City of David Arkeologiske institutt i Jerusalem Pilgrimsveien som strekker seg fra Siloadammen til foten av tempelhøyden, hvor arkeologene allerede har gravd frem de originale trappetrinnene opp til selve tempelporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men hvorfor hører vi så lite om dette? Svaret er enkelt, det er hard politikk. Utgravningene foregår i et område av Jerusalem som palestinerne krever som deres hovedstad.

På sydsiden av tempelhøyden har arkeologene hatt utgravninger siden muligheten åpnet seg etter krigen i 1967 og hele Jerusalem kom under jødisk kontroll. Noe av det som har blitt funnet der er; mer av den originale ytre tempelmuren med portinngangene som ble bygget av kong Herodes på Jesu tid, renselsesbad, original gate fra samme tid, gigantstein med inskripsjon om tempelblåserne, handelsboder, originale trapper med mer.

På Israel Museum kan man også se mange funn fra det samme området. Det er blant annet en rekke stempler med inskripsjoner av konger og statsansatte som er beskrevet i Bibelen, også halv-shekel-mynter som ble brukt som tempelskatt, en stor medaljong med bilde av en syvarmet lysestake, med torarull og shofar med mer.

Arkeologi er identitet, og det er politikk. Tenk bare på hvor stor sensasjon det var i Norge på midten av 1800-tallet da vi fant 3-4 vikingskip fra 800-900-tallet. Vi fikk da de fysiske bevisene på det vi bare hadde lest om i Snorres fortellinger. Vikingskipene ble en stor gave inn i norsk nasjonsbygging på 1800-tallet, uten sammenligning for øvrig, med tanke på nordmennenes mørke røtter og fortid som barbariske vikinger.

Men det er likevel et tankekors mht. hva det må bety for det jødiske folk i dag å kunne utgrave sin historie overalt i Israel, og det etter århundrer med forfølgelser i utlendighet!

Etter seks år med arkeologiske utgravninger åpnes nå Pilegrimsveien i sin helhet for publikum. Gaten er 600 meter lang og ca. 8 meter bred, og den strekker seg fra Siloadammen til foten av tempelhøyden. Også Siloadammen i seg selv er en sensasjon. Den er fra 700-tallet før Kristus, den ble bygget av kong Hiskia og årsaken til utbyggingen er beskrevet i Bibelen.

I Det Nye Testamentet er Siloadammen sentral i fortelling om den blindfødte som møtte Jesus ved tempelet. Han ble seende etter at Jesus gjorde det forunderlige å lage en deig av jord og spytt som Han la på øynene hans. Men det var først da mannen lød Jesus i tro, og gikk ned til Siloadammen for å vaske seg, at han ble seende! «Gå og vask deg i dammen Siloa ... Han gikk da bort og vasket seg, og kom tilbake seende» (Joh. Evang. 9,7.)

Med denne fortellingen fra NT blir vi også minnet om hvor viktig israelsk arkeologi er for kristen identitet og historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fant Pilatus-ring ved Betlehem
Les også
Fant steinvekt fra det første tempelet
Les også
«Opprørsmynter» funnet i Jerusalem
Les også
Er dette profeten Jesajas segl?
Les også
– Den kristne troens vugge sto i Israel
Les også
Avdekket mur og teater som ingen har sett på 1700 år