Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Alle barn bør ha rett på minst en fritidsaktivitet

Det vil bety mye for Norge hvis vi sammen bekjemper utenforskap og barnefattigdom.

Vi bor i et av verdens beste land. Vi lever i et av verdens rikeste land, og mulighetene er stort sett gode og fremtiden stort sett lys for de fleste barn og ungdom som vokser opp i Norge.

Til tross for vår velstand har vi et økende problem i landet, og problemet heter barnefattigdom. Barn som vokser opp i familier med lav inntekt fratas muligheter som deres klassekamerater og venninner har, blant annet muligheten til å delta i organisert fritidsaktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når muligheten for organisert fritidsaktivitet blir borte, oppstår utenforskap og andre konsekvenser som det fører med seg. Hjertene våre brister når vi hører om barn som for eksempel ikke har mulighet til å spille fotball og håndball sammen med sine venner, fordi kontigenten er for dyr, og utstyr koster for mye.

Det er ugreit at barn sitter hjemme kl 17.00, fordi man ikke har råd til kontigenten - når resten av kameratgjengen sykler til trening. Det skal ikke være slik at barn i Norge blir satt på sidelinjen fordi den organiserte fritidsaktiviteten koster for mye.

Dette må gjøres noe med, og det bør settes gode, konkrete og lett gjennomførbare tiltak.

Regjeringsplattformen til Høyre, FrP, Venstre og KrF presenterte fritidskortet. Et kort som skal sikre alle barn mulighet for å delta i minst en organisert aktivitet. Et gratiskort som skal brukes, så barn slipper å sitte hjemme kl 17 når treningen begynner.

Vi vil utfordre politikerne til å løfte dette. Vi vil utfordre politikerne til å gjøre bekjempelse av barnefattigdom til en hovedsak i høstens valgkamp. Vi vil utfordre politikerne til å ta samtalen og debatten - og ikke minst gjøre fritidskortet lett tilgjengelig, og gi hjelp til de som trenger det.

For det skal ikke være slik at barn i Norge ikke har mulighet til å være med i en organisert fritidsaktivitet fordi det er for dyrt!

Til det politiske Norge; alle barn i Norge bør ha rett til minst en organisert fritidsaktivitet! Til idrettsledere: det bør settes en maks pris hva gjelder treningskontigent. Det må tilrettelegges så prisen for deltakelse ikke skal bli en hindring.

Et stort ansvar hviler på idrettsledere for å unngå utenforskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Undertegnende er aktive i Rosseland Ballklubb på Bryne. Gjennom prosjektet «Alle med i Time» har vi sett hvordan dette kan fungere. Vi har sett smilene, vi har sett latteren, vi har sett barna - og ikke minst, vi har sett takknemlige foreldre. Hvorfor? Fordi de ble inkludert.

De hadde i utgangspunkt ikke pengene til hverken kontigent ellet utstyr, men de er med. Fordi noen la tilrette. Noen sørget for penger, som forhindret utenforskap. Å hindre utenforskap betyr en stor forskjell for disse barna sin fremtid, og ikke minst - det vil bety mye for Norge hvis vi sammen bekjemper utenforskap og barnefattigdom.

Les også
KrF står på for familiar med låg inntekt
Les også
Ropstads gule kort skal sikre alle barn et fritidstilbud