Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Mektig vekkelsesvind over Brasil

Brasil, med sine over 200 millioner innbyggere, har vært berørt av mektige vekkelsesvinder fra himmelen de senere årene.

I mars 2019 har jeg gleden av å holde et stort predikantseminar for brasilianske pastorer og ledere i byen Caetité i Bahia staten i den nordøstlige delen av Brasil.

Byen, som er et viktig kulturelt senter i Brasil, har rundt 50.000 innbyggere og er verdenskjent for sin omfattende gruveindustri. I etterkant av seminaret skal jeg forkynne evangeliet i en tre dager stor møtekampanje (Salvation and Miracle Crusade) i samme by.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Brasil, med sine over 200 millioner innbyggere, har vært berørt av mektige vekkelsesvinder fra himmelen de senere årene. Store skarer av mennesker har tatt imot Jesus Kristus som sin personlige frelser, og fått sine liv forvandlet av Guds kraft.

Evangeliske kirker har blitt etablert mange steder rundt omkring i landet, som har meget sterke katolske tradisjoner. Særlig på landsbygda har lokalsamfunn blitt løftet ut av fattigdom og umoral som følge av evangeliets frammarsj.

I 1970 ble mindre enn fem prosent av Brasils befolkning regnet som evangelisk kristne. I dag har tallet steget til 25 prosent ifølge det offisielle byrådet Brazilian cencus bureau (IBGE). Selv om tallet inkluderer flere mindre folkegrupper viser dette at den evangeliske vekkelseskristendommen har hatt enorm vekst de siste tiårene.

Den enorme kirkeveksten har gjort at kirkene har vokst tallmessig, men i mange tilfeller ikke på samme måte i dybden. Derfor er behovet for undervisning i bibelske grunnsannheter av stor viktighet mange steder i Brasil.

En svært gledelig konsekvens som følge av vekkelseskristendommen er utsendingen av misjonærer, både til unådde områder av Brasil og til andre land. Antallet unådde folkegrupper i Brasil sies å ha droppet fra 200 for noen år tilbake til rundt 120 i dag.

En annen svært gledelig utvikling de siste årene, er økningen av troende Rom-folk (tidligere kalt sigøynere). Evangeliet har hatt sterk framgang blant dette folket grunnet evangelisering, menighetsplanting og Jesus-filmen.

Historikerne snakker om innføringen av den pinsekarismatiske kristendommen i Brasil i tre bølger: Europeiske kristne brakte vekkelsen til Brasil fra 1910 og utover. Den andre bølgen startet i Sao Paulo i 1950-årene og varte i over 25 år, før den tredje bølgen begynte i 1970–80 årene og spredte seg utover landet.