Vilks stiller ut nye profettegninger

Den svens­ke kunst­ne­ren Lars Vilks åpnet lør­dag en ut­stil­ling med sine om­strid­te pro­fetteg­nin­ger.

«En ver­dens­sen­sa­sjon!»

Det er or­de­ne Lars Vilks selv bru­ker om ut­stil­lin­gen på gal­le­ri Rönn­quist & Rönn­quist i Malmö. Iføl­ge ham er det nem­lig ingen som tid­li­ge­re har våget å stil­le ut hans så­kal­te ron­de­ll­hund, hvor pro­fe­ten Mu­ham­med fram­stil­les som en hund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gal­le­ris­te­ne har vært redde for bråk, mener Vilks.

Men under lør­da­gens ver­nis­sa­sje gikk alt rolig for seg. Uten­for gal­le­ri­et sto en hånd­full per­soner som de­mon­strer­te til støt­te for Vilks og yt­rings­fri­he­ten. Po­li­ti­et var på plass med flere biler og holdt vakt i alle gater rundt gal­le­ri­et.

- Vi har orden på hvem som kom­mer til ste­det, med tanke på at det kan fore­kom­me trus­ler mot visse per­soner her, sier Lotta Svens­son i po­li­ti­et.

Vilks mot­tok en rekke draps­trus­ler etter at han i 2007 for førs­te gang stil­te ut en ron­de­ll­hund som skul­le fore­stil­le pro­fe­ten Mu­ham­med.

I den nye ut­stil­lin­gen er pro­fe­ten, fort­satt med hunde­kropp, satt inn i kjen­te mo­ti­ver fra kunst­ne­re som Monet, Ru­bens og Zorn.

Vilks selv sier pla­nen er å vise fram ron­de­ll­hun­den om igjen og om igjen til ingen len­ger bryr seg.

Ron­de­ll­hun­der er en form for gate­kunst som opp­sto i Sve­ri­ge i 2006 da ano­ny­me per­soner be­gyn­te å sette ut hun­de­fi­gu­rer i rund­kjø­rin­ger. (©NTB)