Klikk for å endre tekst

Reagerer på «Jesus i samekofte»

Et kunstverk ved Stabbursdalen Resort i Finnmark skaper både begeistring og forargelse. Altertavlen som skal brukes i et planlagt kapell viser nemlig det mange oppfatter som Jesus ikledd samekofte.

- Ved førs­te øye­kast kan det se ut som Jesus er ikledd kofte, men der­som man stu­de­rer kunst­ver­ket nær­me­re ser man at en mann i same­kof­te står bak Jesus. Det er vir­ke­lig et kunst­verk av de sjeld­ne sier Geir Aar­skog, dag­lig leder på Stab­burs­da­len Re­sort, til Nord­lys.

Cam­ping­plas­sen han dri­ver lig­ger nord for Laks­elv i Finn­mark, og Aar­skog har lenge plan­lagt å bygge et ka­pell på ste­det. Al­ter­tav­la hen­ger nå i res­tau­rant­byg­get på cam­ping­plas­sen. Og re­ak­sjo­ne­ne har i ho­ved­sak vært po­si­tiv, men be­geist­rin­gen har slet­tes ikke vært like stor hos alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg har in­gen­ting imot ver­ken Jesus eller samer, men du vet, man vil jo ikke støte noen. Man vil jo helst unngå å skape splid og bråk, men de po­si­ti­ve til­bake­mel­din­ge­ne fra folk gjør at jeg føler meg mer sik­ker på val­get. Noen rea­ge­rer na­tur­lig­vis vold­somt. Jeg har fått en del hen­ven­del­ser fra folk som mener det er di­rek­te skam­me­lig at Jesus er av­bil­det i kofte, for­tel­ler Aar­skog.

Fun­ge­ren­de bis­kop Hans Erik Holm, i Nord-Hå­lo­ga­land bispe­døm­me mener den plan­lag­te al­ter­tav­len i ut­gangs­punk­tet er et spen­nen­de ini­tia­tiv.

- Det å gjøre Kris­tus del­ak­tig som en del av sa­misk kul­tur ved å inn­hen­te sa­misk sym­bo­likk i al­ter­tav­len, er i ut­gangs­punk­tet slett ingen dår­lig idé, sier Holm til Nord­lys.

Han un­der­stre­ker at al­ter­tav­len er vel­dig ta­len­de til folk. Holm leg­ger til at det ikke er noe i veien for at man også i kir­ken kan til­la­te seg å pro­vo­se­re, men han er usik­ker på om det om­tal­te kunst­ver­ket i dette til­fel­let går for langt.

Ver­ket er laget av den an­er­kjen­te kunst­ne­ren Igor Fi­lipp­ov fra Ukrai­na. Han har også teg­net det ak­tu­el­le Nord­ly­s­ka­pel­let.