BUTIKKTYV BLIR HENGT: Under Ridderfestival i Jerusalem hver torsdag i november blir denne fyren «hengt» utenfor butikken som han har stjålet fra. (Foto: John Solsvik)

Nifs middelalder i Jerusalem

Det er både nifst og spennende når riddere og trollkjerringer dukker opp i de trange og mørke gatene i Gamlebyen. Hver torsdag i november er det Ridderfestival i Jerusalem.

Uten­for Jaffa­por­ten er det trangt om plas­sen. Folk fra alle ver­dens­kan­ter be­und­rer tre jen­ter som tur­ner i for­ma­sjon langt oppe i luf­ten, mens en grup­pe mu­si­ke­re un­der­hol­der i bak­grun­nen.

Se klipp fra festivalen i videovinduet i toppen av artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

In­nen­for den gamle by­por­ten har en trupp rid­de­re opp­vis­ning med fak­ler og flam­mer som svir­rer over hodet på dem og rundt dem og truer med å sette fyr på både sce­nen og ak­tø­re­ne.

Rett fra mid­del­al­de­ren

Bort gjen­nom det ar­mens­ke kvar­te­ret duk­ker flere rid­de­re opp som tatt rett ut av mid­del­al­de­ren. Noen spil­ler tids­ty­pisk mu­sikk på gamle in­stru­ment, mens andre fram­fø­rer små skue­spill om liv og død i Mid­del­al­de­ren. En blir hengt for å ha stjå­let fra bu­tik­ken like ved, på en annen scene tro­ner en all­mek­tig bis­kop i all sitt velde.

På et mørkt sted sit­ter en troll­kjer­ring og rører rundt i ei svart gryte mens hun vin­ker små­barn bort for å se. Over­alt stim­ler skue­lyst­ne sam­men for å se og lytte. Mange av de mins­te synes ty­de­lig­vis dette er skum­le saker. Men med mor og far i nær­he­ten våger de å stop­pe og se de på de nifse og rare men­nes­ke­ne fra en helt annen tid.

Flott bak­tep­pe

Gam­le­by­ens tykke stein­mu­rer og tran­ge gater er et glim­ren­de bak­tep­pe for rid­der­ne og deres kam­per og akro­ba­tikk, dan­sing og gate­tea­ter, mu­sikk og spill­op­per.

Dette er tred­je året Je­ru­sa­lem kom­mu­ne ar­ran­ge­rer Rid­der­fes­ti­val i sam­ar­beid med kom­mu­nens kon­tor for dia­spo­ra-sa­ker og Ariel kom­mu­ne i Sa­ma­ria.

Se klipp fra festivalen i videovinduet i toppen av artikkelen.

DAGEN