- Mangfold styrker Olavsfestdagene

Olavsfestdagene har en bred og meget variert profil, men direktør Randi Wenche Haugen mener det er en styrke. Fredag var hennes siste festivaldag som sjef.

Denne uken har det sydet i Trond­heim. Olavs­fes­t­da­ge­ne be­nyt­ter seg av store deler av sen­trum når de i løpet av uken rundt Olsok ar­ran­ge­rer folke­fest. Nær 200.000 pub­li­kum­me­re trakk da­ge­ne i fjor, dette in­klu­de­rer alle ar­ran­ge­men­te­ne også de som er gra­tis.

En av dem som har sydet mest denne uken er nok di­rek­tø­ren for det hele, Randi Wen­che Hau­gen. Hun har små løpt fra det ene ar­ran­ge­men­tet til det andre, men tatt seg tid til å prate med folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg kjen­ner jo mange igjen, dette er folk fra Ber­gen, Brønn­øy­sund, Trond­heim og hele lan­det el­lers som kom­mer igjen år etter år. Folk er spon­ta­ne, ær­li­ge og takk­nem­li­ge for fes­ti­va­len og pro­fi­len, sier hun til Dagen.

Ufo­ku­sert?

Leser man pro­gram­met til Olavs­fes­t­da­ge­ne de siste årene, kan det virke som om de gaper over mye. Her er alt fra den klas­sis­ke Ol­sok­mes­sen til rocke­kon­ser­ter med band som Wa­ter­boys, Hell­bil­lies og Elvis Cos­tel­lo.

Men di­rek­tø­ren vil ikke sam­men­lig­ne Olavs­fes­t­da­ge­ne med tra­di­sjo­nel­le kirke­mu­sikk­fes­ti­va­ler eller andre sjan­ger­fes­ti­va­ler.

- Før var Olavs­fes­t­da­ge­ne en smal og inn­ad­vendt kirke­fes­ti­val. I dag kan man gå fra et kunn­skaps­fore­drag til en guds­tje­nes­te til en rocke­kon­sert på kvel­den. Dette får vi vel­dig gode til­bake­mel­din­ger på. Vi pro­gram­me­rer etter vår egen vi­sjon og mål, vi vil skape unike opp­le­vel­ser som du bare kan opp­le­ve her. Dom­ko­re­ne er her og har work­shop, de har kon­ser­ter med stapp­ful­le kir­ker. Vi ska­per unike opp­le­vel­ser på unike are­na­er, sier hun.

- Dere har også frem­he­vet pi­le­grims­de­len?

- De fem årene jeg har vært di­rek­tør har vi gjort dette til en over­skrift. Vi har satt Ni­dar­os i ledd­tog med de andre kjen­te pi­le­grims­må­le­ne i ver­den. Det er en gjen­nom­tenk­ning som gjen­nom­sy­rer hele ar­bei­det.

Kirke­bak­ken

Fes­ti­va­len øns­ker også å trek­ke de his­to­ris­ke røt­te­ne langt til­ba­ke på det rent fol­ke­li­ge. Det mer­kes godt uten­for Ni­daros­do­men og i Borg­går­den. Der er det et yren­de liv hele dagen under fes­ti­va­len.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- His­to­risk sett er det slik at der det var guds­hus var det all­tid mar­keds­plass, han­dels­folk, møte­plas­ser, gjøg­le­re, og alt mulig annet. Slik har det all­tid vært, og mange ste­der i ver­den er det slik fort­satt. Hos oss end­ret dette seg etter re­for­ma­sjo­nen. Vi har øns­ket å ta denne folke­fes­ten til­ba­ke.

- Tema for årets fes­ti­val er Istan­bul og 100års ju­bi­le­et for kvin­ne­lig stemme­rett. Hvor­for Istan­bul?

- Det er en del av se­ri­en vår om pi­le­grims­de­sti­na­sjo­ner. Den star­tet med San­tia­go de Com­pos­te­la, så fulg­te Roma og Je­ru­sa­lem og i år Istan­bul. Da byen het Kon­stan­ti­no­pel var den sen­trum for den krist­ne ver­den. Det var hit vi­kin­ge­ne dro og tok med seg kris­ten­dom­men hjem til Norge. Men dette skri­ves det vel­dig lite om, denne delen av his­to­ri­en står det knapt noe om i his­to­rie­bø­ke­ne.

For di­rek­tø­ren er den vik­tigs­te arven fra Hel­li­ge Olav og krist­nin­gen av Norge de ver­di­ene som kom med den nye troen.

- Hvil­ke ver­di­er skal vi stå for som na­sjon? Hvil­ke ver­di­er vil vi sloss for? Og hva kan vi lære av andre. Det er det vi leg­ger til grunn for fo­ku­set på pi­le­grim­ste­de­ne.

Siste dag

Åre­må­let til Hau­gen går ut med årets fes­ti­val. Det har vart i fem år. Hun opp­le­ver å ha fått gjen­nom­ført det hun øns­ket, fått ver­bal­pro­gram­met mer opp.

- Det at fes­ti­va­len er blitt tatt så godt i mot av pres­se, folk og eiere er en dyp til­freds­stil­lel­se. Jeg føler jeg har nådd må­le­ne mine, smi­ler hun. Dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Olavsfestdagene

Arrangeres i Trondheim fra 27. juli til 3. august.

Kirke- og kulturfestival som arrangeres rundt Olsok hvert år. I ti dager presenteres over 300 arrangementer med 800 internasjonale og norske artister. Arrangementene foregår på scener over hele byen.

Les også
Fest for Olav og andre trøndereOlavsfestdagene