Maler Skriften på veggen i Jerusalem

Seks år har Patricia Ann Solveson brukt på å male seg fra Første Mosebok til Åpenbaringen. Om noen få uker innvies «Den levende muren».

– Dette er et av mine favorittmotiver – lammet som frivillig lar seg føre bort for slaktes, sier den amerikanske kunstneren.

Hun hadde tenkt å male et tradisjonelt bilde av Golgata, men følte Gud talte til henne om å bruke lammet som bilde på Messias. På hodet til lammet har hun plassert en tornekrone og personene på bildet er en fariseer og en romersk soldat – en jøde og en hedning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stort oppdrag

I 2009 ble Patricia Ann Solveson spurt om å male den 120 meter lange murveggen på den internasjonale gravplassen til The Alliance Church i Jerusalem. Hun sa ja uten å ane omfanget av oppgaven hun tok på seg.

– Det ble understreket at kirken ikke hadde penger til å lønne meg med. Samtidig forsto jeg at arbeidet var såpass krevende at jeg måtte være her nede i lange perioder, sier hun.

Hun valgte å si opp jobben hun hadde hjemme i Wisconsin, og har siden vært avhengig av donasjoner fra enkeltpersoner.

Støttes av mannen

Da Dagen intervjuet henne i 2010 var hun optimistisk og allerede godt i gang med flere av motivene. Senere var hun flere ganger i ferd med å gi opp, ikke minst da mannen Carl ble alvorlig kreftsyk for et par år siden.

– Men Carl oppmuntret meg til å fortsette å male, og nå er han blitt frisk og er med meg her i Jerusalem. Støtten hans har vært avgjørende for at jeg har kunnet klare å fullføre prosjektet, sier hun.

Carl Solvesen, som er andre generasjons norsk-amerikaner, hjelper til med praktiske oppgaver og bruker mye tid på å be for konen.

Bønnesamling

– 19. november i fjor malte jeg de siste strøkene, og nå angrer jeg slett ikke på all tid og krefter jeg har ofret. Nå gjenstår bare litt flikking før vi skal ha en offisiell åpning i midten av mai. Dette vil være en bønnesamling der jesustroende samles for å be for stedet, sier hun.

Noen dager senere er det «åpent hus» og folk i området inviteres for å se det endelige resultatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

5.000 besøkende

– Veggmaleriet er allerede i ferd med å bli en skikkelig turistattraksjon, sier vaktmester og guide Meir Aroni.

Han har jobbet frivillig på gravplassen i mange år og sier at det alltid har vært enkeltpersoner som har villet se stedet, ikke minst siden flere historiske personligheter ligger begravet her.

– Men Patricias malerier har fungert som en magnet på folk. I fjor var det nesten 5.000 mennesker fra hele verden innom her, sier han.

Mange besøkende kommer fra land som USA, Tyskland og Norge, men lokalbefolkningen er i flertall. Nesten hver sabbat kommer det busslaster med nysgjerrige israelere på besøk.

Fra høyre mot venstre

Maleriet skal leses fra høyre mot venstre slik man leser på hebraisk, og alle de viktigste hendelsene i Bibelen er med. Det begynner med Adam og Eva og mot slutten møter de besøkende den seirende Messias, slik Johannes fikk se han på Patmos.

– Israelerne som kommer hit er entusiastiske når vi viser dem bildene fra Det gamle testamentet. Når vi kommer til Det nye testamentet og Jesu liv, blir reaksjonene mer delte. Noen velger å ikke gå hele veien til enden av muren, mens andre er nysgjerige og spør mange spørsmål. Vi presser ikke det kristne budskapet på noen, men svarer på alle spørsmål vi får, sier Solvesen.

Vaktmester Meir sier at han får mange åndelige samtaler med folk fra ulike bakgrunner. Av og til får han anledning til å be for og med besøkende.

Patricia Ann Solveson har på sin side opplevd at noen besøkende stiller spørsmål etter å ha sett innskrifter på gravene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På en av gravstøttene står det at døden er en vinning. Dette får mange til å undre seg, sier kunstneren.

Hun sier Gud har gitt henne kjærlighet til det jødiske folk, som har gitt verden Bibelen.

– Maleriet er en takk og en måte jeg kan vise dem kjærlighet og trøst på, sier Patricia Ann Solveson.