Lunde + Luther = nesten sant

I politiske kretser snakkes det for tiden om «fast følge». Noe lignende kan kanskje sies om den tette relasjonen mellom forlagene Lunde og Luther.

Det er tøffe tider for bok­bran­sjen. Det mer­ker også krist­ne for­lag. Nå i de førs­te høst­uke­ne for­tel­ler de mar­ke­det hva de gir ut fram mot jul, årets vik­tigs­te og helt av­gjø­ren­de se­song.

- Er det vans­ke­li­ge­re for dere enn for­lag flest?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Nei, jeg vet ikke om jeg vil si det, men det er mind­re in­ter­es­se for ty­pisk kris­ten lit­te­ra­tur nå enn for 20 år siden, sier for­lags­sjef Espen Otto­sen.

Un­der­skudd

Bak­tep­pet er et år med det Otto­sen kal­ler «et solid un­der­skudd» for for­la­get som er «sam­bo­er» med Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band der Otto­sen også er in­for­ma­sjons­le­der.

Si­tua­sjo­nen har tvun­get fram spare­til­tak. Det mest syn­li­ge er at Lunde i år pre­sen­te­rer sin salgs­ka­ta­log sam­men med Lu­ther For­lag.

Snur man Lun­de-ka­ta­lo­gen, ser man for­si­den på Lu­thers ka­ta­log - og om­vendt. Dette er ikke gjort for moro skyld, men av nød­ven­dig­het. Om det ikke er et for­nufts­ek­te­skap, bærer det preg av fast følge.

- Vi har job­bet hardt med å re­du­se­re kost­na­der, for­kla­rer Otto­sen om høs­tens førs­te nyhet: Selve bok­over­sik­ten.

Fel­les­ka­ta­lo­gen er et hånd­fast ek­sem­pel på de nød­ven­di­ge kut­te­ne. Det er pen­ger å hente på å tryk­ke og dis­tri­bu­ere sam­men for to mind­re og gans­ke jevn­sto­re, krist­ne for­lag - som dess­uten er gans­ke så nært be­slek­tet.

Ly­se­re i 2013

Det øko­no­mis­ke bil­det er langt­fra helt svart. Etter ulike grep for å kutte ut­gif­ter, skal det nå være lys i tun­ne­len. Også salgs­tal­le­ne viser fram­gang fra i fjor.

- Vi har job­bet med å finne ut hvor­dan vi kan øke sal­get og hatt en god ut­vik­ling i førs­te halv­år, men vi må få til en god høst, med­gir Otto­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener Lunde byr på mye som vil skape in­ter­es­se hos lese­lyst­ne når høst­mør­ket nå sen­ker seg og har op­ti­mis­tisk tro på et godt siste halv­år. Men det trengs. Det er årets vik­tigs­te se­song som nå inn­le­des. Otto­sen leg­ger ikke skjul på det. Uten godt salg inn mot jul, ser det fort like mørkt ut som ved årets slutt i fjor.

- Alt er vik­tig, men jul er eks­tra vik­tig. Høs­ten og jule­sal­get bærer oss. Vi er helt av­hen­gi­ge av langt høy­ere salg inn mot jul enn hva vi har på det jevne, sier han.

Sam­men­slå­ing?

- Sam­ar­bei­det skyl­des et ønske om å spare pen­ger og å nå len­ger ut. Vi gjør begge deler på denne måten, sier Otto­sen som ikke fryk­ter at folk skal kjøpe Lu­thers bøker i ste­det for Lun­des, men tror for­la­ge­ne slik får vist fram en stør­re va­ria­sjon av hva de to for­la­ge­ne pub­li­se­rer.

Om den sia­me­sis­ke sam­dis­tri­bu­sjo­nen er førs­te steg på veien mot full sam­men­slå­ing, vil ikke Otto­sen spå. Dagen har for­søkt å få Lu­ther-sjef Mor­ten Dahle Stærk i tale om dette, men lyk­tes ikke før papiravisen gikk i trykken.

Otto­sen sier fu­sjon ikke har vært oppe i sam­ta­ler dem imel­lom, men med­gir at det ikke er stor av­stand mel­lom de to ak­tø­re­ne.

- De har gitt ut flere bøker som vi kunne ut­gitt, men det er klart at når vi ser for­si­den av vår ka­ta­log, har vi en ster­ke­re til­knyt­ning til NLM, sier han og hol­der opp «den rik­ti­ge siden» av trykk­sa­ken.

Der smi­ler tid­li­ge­re bi­bel­skole­rek­tor og Fast Grunn-re­dak­tør Egil Sjaa­stad som har hatt stor suk­sess på en uven­tet front: Med an­dakts­bø­ker.

40 000 ek­semp­la­rer av «Lys­kas­te­ren» er opp­sikts­vek­ken­de. Snart er opp­føl­ge­ren «An­ker­fes­tet» klar. Det kan bli ny suk­sess, men én bok alene gjør ingen bok­høst. Til det er det alt­for tøft i bok­bran­sjen i disse tider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men om for­lags­sje­fen bare fikk gi ut én bok i høst, ville det nett­opp vært Sjaa­stads, for­tel­ler han til Dagen.

Så vik­tig kan en an­dakts­bok fak­tisk være.

DAGEN

Lunde Forlag

Lunde Forlag AS utgir stort sett klart kristen litteratur i ulike sjangre og for ulike aldersgrupper.

Forlaget ble etablert i Bergen i 1905 av A. O. Lunde som overdro det til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) i 1944. Det ble på 50-tallet flyttet til NLMs hovedbase Fjellhaug på Sinsen i Oslo.

Lunde er tilknyttet konsernet Lunde Holding som er med og driver bokhandlerkjeden Bok & Media, bibelforlaget Norsk Bibel og tidsskriftet Fast Grunn. Forlaget driver også bokklubben Perspektiv.

Les også
Aftenposten setter opp betalingsmur