Jenny (99) spiller fortsatt for bygdefolket

Jenny Mosbakk er 99 år gammel, men alderen hindrer henne ikke fra å være en aktiv trubadur i bygda. Rett som det er er hun på farten med gitaren for å underholde sine sambygdninger.

Dagsenteret for eldre i Orkdal-bygda i Sør-Trøndelag er et av stedene som får besøk av 99-åringen. For hver tirsdag drar maxi-taxien bygda rundt for å hente eldre som bor hjemme til en hyggelig dag sammen på dagsenteret.

Jenny blir også hentet fra hjemmet sitt lengre oppe i dalen for å være sammen med sine eldre venner. Og rett som det er blir det framsatt ønske om å høre henne spille og synge, og Jenny er ikke sein å be når oppfordringen kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun har mange hundre sanger og salmer på repertoaret, fra «Fanitullen» til «Han er min sang og min glede».

En stor glede

- Jeg har sunget i mange forskjellige sammenhenger i over 50 år, og det gir meg en stor glede. Det hele startet i forbindelse med at tre ektepar i pensjonistforeningen kom sammen for å underholde. Gruppa vår ble snart kalt for «Tuppen». Vi hadde forskjellige instrument som vi sang til. Du kan tro vi hadde det kjekt sammen, humrer Jenny.

Noen lurer nok kanskje på om hun ikke blir sliten av å farte rundt for å synge og spille, men Jenny forsikrer om at hun tvert i mot blir fylt av glede og overskudd.

Spreking

- De sier at etter en lang dag på dagsenteret må jeg dra hjem og hvile godt ut. Men for meg er det en stor glede og inspirasjon å være sammen med andre mennesker, som jeg kan føre en god samtale med. Da får jeg overskudd. Og så er det veldig hyggelig å kunne være med å glede de andre eldre med sangen og musikken, fortsetter trubaduren.

Jenny Mosbakk bor i huset alene etter at ektemannen Henrik døde for en del år siden. Men hun kjenner seg ikke ensom, for 99-åringen har god kontakt med de fem barna sine som nå er i alderen 70-79 år, og likeledes alle barnebarn og oldebarn.

- Hva fyller du ellers dagene med?

- Om sommeren har jeg masse blomster som jeg liker å stelle med ute i hagen, og så er det da alltid noe å finne på når en har eget hus. Jeg har fått meg en stor rullator som jeg bruker til å frakte ting i hagen med og så bruker jeg den til å frakte vinterveden inn i uthuset.

- Du er veldig sprek og klar i tanken. Hva er hemmeligheten?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg tar av og til to forskjellige vitamintabletter. Ellers lever jeg som folk flest. Det har vel kanskje noe å gjøre med genene jeg har med meg, sier Jenny smilende.

Aktive eldre

Nå er det nok ikke dagligdags at 99-åringer er på farten slik Jenny er, men faktumet er likevel at mange av dagens eldre har en aktiv alderdom. En tidsbruksundersøkelse som er laget av Statistisk Sentralbyrå viser at eldre bruker tiden til sosialt samvær, hjelp til andre og frivillig arbeid.

Kvinner er mer sosialt aktive enn menn, men eldre menn bruker mye tid på å hjelpe andre. Ikke overraskende lever de med god helse mer aktive liv enn dem med dårlig helse. Utover i alderdommen brukes mer tid på avslapning, søvn og TV-titting, men de eldste mennene ser ut til å leve mer aktivt enn de eldste kvinnene.

Tiden de eldre generelt bruker til å hjelpe andre, har økt markant de siste 40 årene, fra 1 time og 30 minutter per dag i 1971, til 2 timer og 17 minutter i 2010. I tillegg har andelen som utfører slike oppgaver en gjennomsnittsdag, økt fra 10 til 15 prosent. Dette kan trolig også ses i sammenheng med at eldre bruker mindre tid til lønnet arbeid enn tidligere, og dermed har mer tid til andre sysler.

DAGEN

Les også
Jenny er klar for å feire jul for 109. gangNorges eldste
Les også
Får et nytt bilde av seg selvHelp-Portrait
Les også
Hva sier Bibelen?