Femti konserter på én måned

Rune Larsen blir ikke lei av julekonsertene, selv om han i adventstiden skal ha to konserter daglig. Men han savner adventstiden.

Like sikkert som julekvelden på kjerringa og julemarsipan i oktober, kommer også årets advent og jul til å være teppebombet med julekonserter. En av dem som må kalles veteran i bransjen er Rune Larsen og hans «Stille natt - hellige natt».

Larsen har vært med dette prosjektet i tolv år, og i år har han med seg Tor Endresen, Marian Aas Hansen, Alexander Rybak og Elisabeth Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg til å være veteran er konsert-turneen til Larsen den mest omfattende. Nær 50 konserter i kirker i hele landet skal de fem avholde, fra slutten av november til 22. desember. Det er to konserter per dag.

Passe sammen

Rune Larsen er på ferie på Gran Canaria da Dagen ringer. Han forteller at han ikke blir lei.

- Vi kommer til fullstappede kirker, med lange køer utenfor. Folk kommer igjen år etter år. Det gir meg et skikkelig energi-kick, sier han.

- Hva må dere passe på? Det er jo en intens turné?

- Man må passe sammen sosialt. Vi som er med har det veldig hyggelig sammen. Prosjektlederen vår har nok tenkt på at artistene som er med først og fremst skal kunne synge, men man må også passe sammen. Vi bor, reiser og jobber tett i denne perioden. Men vi har ikke hatt én gnisning. Vi får energi av å stå sammen på scenen.

Penger?

Det er et ras av artister som drar i gang julekonserter. Det er mulig årsaken er at det er penger å tjene på stemningssøkende nordmenn. Det er heller ikke sikkert alle konsertene holder like god kvalitet. For Larsen var nettopp dette et poeng.

For 15 år siden ble han bedt om å være med på julekonserter, men takket nei.

- Skal man gjøre noe i en kirke, skal budskapet passe med kirkens budskap, mente jeg. Da fikk jeg grei beskjed fra prosjektleder at budskapet og formidlingen på konsertene var det jeg som bestemte, jeg fikk ansvaret for innholdet. Derfor kunne jeg bli med på disse konsertene, for julesangene er jo absolutt sanger som kan synges i kirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han fortsetter:

- Jeg synger i kirken hele året, ikke bare i julen. Dette er en forlengelse av det jeg gjør. Kirkerommet er vakkert å være i, det gir gode rammer. På konsertene er det jeg som snakker og leder det hele. Jeg er den eneste som sier noe. Jeg synger altså litt mindre og prater litt mer, ler han.

Pepperkaker

Rune Larsen har altså vært på turné de siste tolv julestriene. Det er kanskje da lenge siden han bakte pepperkaker og pusset messing?

- Tidligere var advent en veldig viktig periode i livet for meg. Det savner jeg av og til når jeg er ute med konsertene. Da jeg ble kristen i tyveårene, opplevde jeg julefeiringen som en kontrast til den Herre og meste som jeg kom til tro på, forteller Larsen.

- De første årene etter at jeg ble gift hadde vi veldig spartanske julefeiringer. Men etterhvert oppdaget jeg advent, symbolikken og forberedelsene i den tiden. Det ble en del av vår juleforberedelse, vi hadde ungenes venner over på verksted og baking. I dag har vi ikke barn hjemme lenger, så det blir litt annerledes. Men jeg kunne ikke ha hatt slik konsertvirksomhet som jeg har nå hvis jeg hadde vært småbarnsfar, sier han.

- Alt har sin tid, som det heter i Skriften.

Larsen tror årets adventstid blir flott. Han skal synge til folk om forberedelse til jul. Han gleder seg.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rune Larsen

Norsk musiker fra Bergen.

Kjent for musikkprogrammer på NRK som Lollipop, Noteknekk og Absolutt norsk.

Sentral i oppbyggingen av norsk gospel på 1970-tallet

Les også
Her er britenes favorittsalmer
Les også
Lanserer kristen radiokanal for unge voksne
Les også
- Veldig viktig å få bestemme selvMusikk i tenåra