MERKEL: På bildet ser vi Tysklands forbundskansler Angela Merkel under en pressekonferanse i juli.

Det moderne Tyskland

Mange er spente nå som Merkel-epoken snart er over. Hva får vi etter henne? Hvilken vei velger Tyskland?

Denne boken er den andre av to som har som mål å gi en framstilling av Tysklands historie, helt fram til i dag, og med et tilbakeblikk på hundrevis av år, ja, faktisk cirka halvannet tusen år.

Første del går fram til 1871, da Tyskland endelig, kan man vel si, ble samlet til ett rike. Det var etter at det landområdet som ble Tyskland, i århundrer hadde bestått av en lang rekke fyrstedømmer og småstater – med tilsvarende mange fyrster og småkonger og småkeisere – slik også Norge var i hundrevis av år før det ble samlet til ett rike.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krevende, men informativt

Del to tar oss videre via keiserriket, første verdenskrig, Weimarrepublikken, andre verdenskrig og holocaust, og skillet mellom Øst- og Vest-Tyskland, til muren ble revet for drøyt 30 år siden, og faktisk helt til 2021.

Nistad er historiker av fag, med doktorgrad i russisk historie. Han har skrevet bøker blant annet om Tsar-Russlands utenrikspolitikk, Sovjetunionens utenrikspolitikk på 1900-tallet og en politisk biografi om Vladimir Putin.

BOK: Bjørn Ditlef Nistad har skrevet «Tysklands historie 2. Fra rikssamlingen i 1871 til i dag».

Disse to nye bøkene hans er ikke så lange, men spekket med fakta. For en som ikke er spesielt interessert i historie, eventuelt Tysklands historie, kan nok stoffet virke tungt og krevende. Men i starten av hvert hovedkapittel skriver han et resymé som øker forståelsen og hjelper leseren til å få med seg hovedlinjene.

Anmeldt/Bok

Bjørn Ditlef Nistad

Tysklands historie II

Fra rikssamlingen i 1871 til i dag

Solum Bokvennen/Vidarforlaget 2021

Innbundet, 290 sider

Uro over samlet Tyskland

Det er mye man kunne kommentert, i og med at boken dekker et tidsrom på cirka 150 år. Ett trekk som nevnes flere steder, og som er vel kjent, er de alliertes uro i flere perioder for på nytt å få et samlet og sterkt Tyskland i midten av Europa.

Med tanke på de erfaringer denne del av verden har gjort seg etter to verdenskriger, kan man lett forstå at sporene skremmer.

Nistad kommenterer litt rundt dette i avslutningskapitlet, og skriver helt til slutt at Tyskland, slik det framstår i dag, er og blir et selvbevisst Tyskland. Det er naturlig, og bør ikke bekymre omverdenen.

Nei, kanskje ikke. Men mange er spente nå som Merkel-epoken snart er over. Hva får vi etter henne? Hvilken vei velger Tyskland?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gleden var euforisk da muren ble revet og gjenforeningen et faktum.

På den andre siden: Det var vel knapt noen som ønsket seg en kald krig og en så tydelig deling av Tyskland som den vi fikk etter at den andre verdenskrigens mareritt var over. Gleden var euforisk da muren ble revet og gjenforeningen et faktum.

Gjensyn med kjente politikere

Siste del av denne andre Tyskland-boken gir oss også et gjensyn med en lang rekke kjente tyske politikere og en repetisjon av hvem de var og hva de sto for. Jeg nevner noen (alfabetisk): Konrad Adenauer, Willy Brandt, Ludwig Erhard, Erich Honecker, Helmut Kohl, Angela Merkel, Walter Scheel, Walter Ulbricht – og mange flere.

Nistad skriver for så vidt lite om Hitler-epoken, andre verdenskrig og holocaust-redslene. Men i denne sammenhengen er det greit. Det er en enorm mengde annen litteratur som dveler ved disse cirka 15 årene i Tysklands moderne historie.

Første verdenskrig

For denne anmelder var det på sett og vis de to første kapitlene som var mest informative, og som ga ny innsikt og forståelse; nemlig keiserperioden fra samlingen i 1871 og de kommende drøyt 40 årene – før den første verdenskrigen brøt ut.

Nistad peker på at med første verdenskrig, brøt på sett og vis det føydal-monarkistiske Europa sammen. Ikke bare det tyske keiserriket, men også dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn og tsarens russiske imperium ramlet fra hverandre, og dertil det gigantiske ottomanske riket.

Resultatet ble at vi fikk en lang rekke nye stater både i Midtøsten og i Europa etter at krigens redsler var over, og de allierte seierherrene hadde tegnet kartene på nytt.

Alt dette er spennende og lærerikt, og til ettertanke.