«Illustrasjonene i boken er eksepsjonelt gode og gjør lesingen til en stor glede, sikkert både for barn og voksne», skriver Berit Nøst Dale.

Den åpne porten

En dag har noen glemt å lukke porten, og to sauer sniker seg ut. Det burde de ikke ha gjort. Utenfor gjerdet er det fullt av farer …

Denne boka burde vært anmeldt før jul, i god tid før julehandelen slik at den kunne ligget under juletreet i mange hjem. Men den blir ikke utdatert før neste jul da.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er en annerledes julefortelling. Og den handler ikke bare om jul heller. Her er eventyr og bibelfortellingen om Jesu fødsel fra Luk 2 satt sammen til en veldig spennende, ny tekst. Kanskje må dette presiseres for barna når den leses. Vi vil vel ikke at dette blir det de husker om Jesu fødsel? Verken mørk skog eller ulv eller to bortløpne sauer er med der.

Laban og Esau

Både tittelen og sauenes navn er kjent fra Bibelen. De to sauene boken handler om, heter Laban og Esau. De er ganske forskjellige, en er hvit og en er svart, en er redd og en er modig og nysgjerrig. Så forskjellige som mennesker også er.

Den åpne porten inviterer til å gå utenfor gjerdet, og der er det mye sauer må passe seg for. De trenger å trene på det å passe seg. Men da må de jo trene der det er noe å passe seg for, som Ronja Røverdatter også mente og balanserte på muren for å passe seg for å dette utenfor.

Laban og Esau passer seg for mange ting utenfor gjerdet: bratte fjell, den mørke skogen og ulven! Men ikke bare med hell! De faller og slår seg, de ser ingenting, og de blir nesten spist av ulven.

Sitte på fanget

Her er tegningene så gode og skumle at de yngste bør få sitte på fanget. Men midt i det aller skumleste for sauene blir de reddet av lyset som omgir en engel. Den forteller om julenattens mysterium, at verdens frelser er født.

Sammen med de andre sauene som gjeterne faktisk passet på, kommer de to sauene våre helt fram til krybben. Der ligger han som kan passe på oss alle sammen.

Illustrasjonene i boken er eksepsjonelt gode og gjør lesingen til en stor glede, sikkert både for barn og voksne.

Anmeldt/Bok

Camilla og Jostein Ørum

Den åpne porten

Lunde forlag 2021

Innbundet, 32 sider