Åpner opp skrekkfilm for 11-åringer

Filmen «Skyggejegerene: Demonenes by» får likevel 11 års aldersgrense etter klage fra distributør. - Jeg har blandede følelser, sier Medietilsynets filmsakkyndige.

«En liten jente med langt, lyst hår står i veien. Vi be­ve­ger oss nær­me­re. An­sik­tet de­for­me­res, og hun blir en demon. Brått, uten for­var­sel, kom­mer en var­ulv inn fra siden og an­gri­per henne.

En annen scene viser en hund hvis hode nær­mest split­tes, før den vokser til å bli en ekkel og frykt­inn­gy­ten­de demon. I en tred­je for­vren­ges an­sik­tet til en eldre, ek­sen­trisk dame. Hun er en de­mon­heks, og blir som en le­ven­de død. En klo vokser ut av hal­sen hen­nes. Hodet brek­kes til siden.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se traileren for filmen i videovinduet øverst i artikkelen.

Det er or­ga­ni­sa­sjo­nen Barne­vak­tens an­mel­der som gjen­gir sce­ne­ne fra fil­men slik. Or­ga­ni­sa­sjo­nen fra­rå­der på det ster­kes­te at barn under 13 år får se fil­men uten følge med vok­sen.

I grense­land

De to film­sak­kyn­di­ge fra Medie­til­sy­net som først så fil­men kon­klu­der­te med at den burde få 15 års al­ders­gren­se. Men en klage fra dis­tri­bu­tør førte til at hele film­kol­le­gi­et måtte se fil­men på nytt for å vur­de­re om en ville gjøre det til en klage­sak.

Den fem per­soner ster­ke ko­mi­te­en kom imid­ler­tid til at fil­men burde få 11 års al­ders­gren­se, og der­med ble det ikke klage­sak. To av de film­sak­kyn­di­ge tok dis­sens i av­gjø­rel­sen.

- Den er i grense­land. Det er en ty­pisk vippe­film og det kunne egent­lig vært in­ter­es­sant om det ble en klage­sak ut av det, for­tel­ler An­net­te Hey­er­dahl, som er film­sak­kyn­dig og saks­be­hand­ler for fil­men.

Hun for­kla­rer at det ofte opp­står et pro­blem når fil­mer lages for USAs 13 års al­ders­gren­se. En slik gren­se fin­nes nem­lig ikke i Norge, noe Hey­er­dahl inn­røm­mer kan være et pro­blem. Hun sier at der­som Medie­til­sy­net hadde kun­net sette 13 år på fil­men så ville de gjort det. I rede­gjø­rel­sen for fil­mens al­ders­gren­se er det satt eg­net­het 13 år og opp­over.

Am­bi­va­lent

Medie­til­sy­nets film­sak­kyn­di­ge ser jevn­lig fil­mer om igjen for en andre vur­de­ring. Men det er sjeld­ne­re at det skjer på bak­grunn av klage fra dis­tri­bu­tør.

- Hva føler du selv om at 11-årin­ger skal se fil­men?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er en am­bi­va­lent fø­lel­se. Jeg er jo klar over at her er det 11-årin­ger som kan bli skik­ke­lig skremt. Sam­ti­dig har jeg pro­blem med å ta fra dem en kul­tu­rell opp­le­vel­se som mange vil få stor glede av, sier Hey­er­dahl, som for­tel­ler at det var Barne­kon­ven­sjo­nens for­mu­le­rin­ger om barns rett til til­gang på kul­tu­rel­le ut­trykk som veide tyngst i saken.

- Jeg håper jo in­der­lig at de som vel­ger å se den leser nøye om den og vet hva de kan for­ven­te. En del voks­ne vel­ger jo gjer­ne bort skrekk­film. Vi kan ikke på­leg­ge 11-årin­ger å velge, så for­eld­re har et stort an­svar. De kjen­ner best sine eget barn.

Mang­ler kom­pe­tan­se

Den enes­te in­stan­sen som kan klage på al­ders­gren­ser er Barne­om­bu­det. De er ikke en gang sik­ker på om de øns­ker å drive med slikt.

- Vi dis­ku­te­rer in­ternt hvor­vidt vi egent­lig øns­ker rol­len. Vi er gitt denne anke­ret­ten for mange år siden, men har ikke egent­lig kom­pe­tan­se. Det tar dess­uten mye tid om vi skal sitte på kino hele dagen, sier Knut Haa­nes som er nest­le­der i Medie­til­sy­net.

- Hvor ofte be­nyt­ter dere ret­ten til å anke al­ders­gren­se­ne?

- Vi har gjort det ved noen til­fel­ler. Noen gan­ger har vi fått støt­te, men i de fles­te til­fel­ler har nemn­da vært uenig.

- Hva ten­ker du om at deres hen­syn til bar­nets beste taper mot Medie­til­sy­nets an­lig­gen­de?

- Barn skal jo be­skyt­tes mot inn­trykk som kan skade dem. Men det er en vans­ke­lig dis­ku­sjon. Det vik­tigs­te er at barn er for­skjel­li­ge, og det er opp til for­eld­re å vise akt­som­het, sier Haa­nes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han opp­ford­rer barn til å lese an­be­fa­lin­gen fra Medie­til­sy­net nøye.

- Vil dere anke der­som det kom­mer en klage på al­ders­gren­se?

- Hvis det kom­mer en klage vil vi ta den på alvor, sier Haa­nes, som ikke vil si noe om re­sul­ta­tet av en slik be­hand­ling.

Se traileren for filmen i videovinduet øverst i artikkelen.

DAGEN

Skyggejegerne: Demonenes by

Filmatisering av bokserie som er populær blant unge tenåringer.

Fikk opprinnelig 15 års aldersgrense, men denne ble satt ned til 11 etter at distributør klaget.

Kun Barneombudet kan anke Medietilsynets avgjørelser når det gjelder aldersgrense.

Dette skjer svært sjelden, og enda sjeldnere er det at anken får medhold.