Cornelia Lingås: «Du gjenspeiler faktisk troen din overalt.»

Vokt ordene dine

Bibelen beskriver våre tunger som sverd. Men vil du være en ridder eller bøddel?

Jeg blir ekstremt flau av å lese kommentarfeltene til kristen presse på Facebook.

De som gjerne deler dagens bibelord i det ene sekundet, og i det neste spekulerer, dømmer og hetser. Kanskje er du til og med en av dem selv. Jeg skriver absolutt ikke dette for å dømme noen (da hadde jeg vært en enorm hykler), men for å informere om at ditt nærvær og ordvalg på sosiale medier har en stor betydning. Du gjenspeiler faktisk troen din overalt, uansett om det er for dine private følgere, eller i kommentarfeltene hvor det legges opp til debatt. Hvilket bilde maler du av Jesus, og av Hans kirke?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prioriteringer

«Bare fordi du kan, betyr ikke at du burde». De ordene har dessverre ikke hjulpet meg til å bli mer strukturert når det gjelder pengebruk, men de preger meg og ytringsfriheten min. Du har selvsagt all rett til å skrive hva du vil om mennesker på nett, vi bor tross alt i et fritt land. Det betyr likevel ikke at du burde gjøre det. Bibelen beskriver tungene våre som sverd, og det strekker seg til ordene fingrene våre taster ut på internett. Er det viktigere for deg å hevde deg i en samtale om mennesker du gjerne ikke kjenner, enn å vokte ordene dine og hjertet ditt? I hvilket tilfelle opplever du at du gjenspeiler Jesus mest?

Ekte mennesker

Takket være sosiale medier er det enkelt å oppleve det som at vi alle går i samme kirke, med samme miljø. Kristen presse er enkelt tilgjengelig, og vi får presentert artikler sprengfulle av informasjon, men likevel ofte skrevet av enkeltpersoner som forteller sin oppfattelse av en sannhet. Ofte er det fantastiske portretter som males, av flerdimensjonale mennesker som ønsker å ligne Jesus uansett hvordan livet ser ut. Av og til males et ganske annet bilde. Bak hver artikkel, hvert navn og hver anledning til å klikke, er et eller flere ekte mennesker, i ekte situasjoner, i ekte sårbarhet. Uansett om artikkelen inviterer til å feire vedkommende, eller stiller kritiske (og ofte viktige) spørsmål, så har du en oppgave som kristen leser til å først og fremst gå i forbønn for intervjuobjektet. Uavhengig om du tenker på personen i artikkelen med beundring eller avsky, så oppfordrer Jesus til å be for både våre venner og fiender. Jeg vet ikke med deg; Men jeg syns det blir vanskelig å skrive noe sårende og unødvendig mot noen jeg har løftet opp til Jesus i bønn.

Fact box

Omdiriger fokuset

Jeg er ufattelig glad for at jeg tror på en Gud som setter Den gyldne regel høyere enn Kardemommeloven. Bibelen er tydelig på at vi er kalt til å heve stemmen mot urettferdighet, og kjempe for dem som blir behandlet dårligere enn de fortjener. Black Lives Matter er fremdeles like relevant, med flere historier og tilfeller om ekstrem rasisme til og med i vårt lille land. Slaveindustrien er fremdeles en av de sterkeste industriene i verden. Menneskeverdet står i fare, og verdien på oss blir valuta for politikere. Det er et hav av kampsaker du er kalt til å heve stemmen din i, og skrike til du blir hes i både bønn og protest. Det du ikke er kalt til, er å herse med andre og godte deg når det går dårlig for andre, spesielt de troende du skal se på som brødre og søstre. Før du publiserer kommentaren din inviterer jeg deg til å tenke «hva om dette var meg?» De du skriver om har også kontoer på sosiale medier; og barna deres, vennene deres og de de leder kan lese alt du skriver så åpent. Hva om dine ord ble rettet mot deg selv? Hadde du følt deg elsket og sett som en søster eller bror, eller hadde du følt deg dømt av dine egne? Hvordan hadde det formet synet ditt på kirka di? Hadde du turt å gå tilbake dit, og søke Gud der?

Tid og sted

Jeg elsker at Jesus var brutalt ærlig. Han snakket høyt, og hadde upopulære meninger i forhold til populærkulturen. Samtidig valgte han alltid et godt tid og sted for å ytre kritikken sin. Han ropte høyt om urettferdighet foran de som kunne gjøre noe med den, og de som ble påvirket av den, men han bygde karakteren til de han ledet motivert av kjærlighet. Når disiplene hans kranglet og dømte hverandre, og begynte å diskutere hvem som kom til å få sitte ved siden av Jesus i Himmelen, benyttet Jesus anledningen til å undervise om ydmykhet og tjenerskap. Han, som har lovet å være den samme inntil verdens ende og forbi, gjør det samme i dag.