– Der hvor fremtiden er usikker og livet er farlig, så tenderer folk til å begynne å tro på Gud igjen, sa Harald Eia under en debatt i NRK-programmet Dagsnytt 18 før påske.

Vårløsning for virus og vekkelse

Komiker Harald Eia mener korona er gode nyheter for religøse. Han har rett, men tar feil.

Denne måneden har NRK radio kjørt dokumentarserien «Kidnappet». To svenske journalister blir desember 2013 lurt inn i en felle og tatt til fange i Syria. Det som følger er en grufull gjenfortelling om frykt og tortur. Vondt blir verre etter et mislykket fluktforsøk der den ene journalisten Niclas Hammarström blir alvorlig skutt. I skyldfølelse, håpløshet og dødsfrykt kommer tårene strømmene.

Midt i dette kommer kollega Magnus Falkehed plutselig på et interessant radiointervju han hadde hørt. Der slår psykiatere fast at religiøse mennesker klarer seg best i ekstreme situasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi trengte all den hjelpen vi kunne, så vi bestemte oss for å be. Vi skulle be morgenbønn og kveldsbønn.

Begge svenskene beskriver seg selv som lite troende som kun går i kirken når noen dør, døper seg eller gifter seg. Likevelopplever de den nye bønnerutinen som «utrolig skjønt». Hammarström gjengir en typisk bønn fra fangenskapet:

«Kjære Gud. La meg få komme hjem til min familie. La Anna og barna - William, Oscar og Carl Philip - få ha det bra hjemme. La dem få vite at jeg lever, at jeg får komme hjem til dem. Jeg elsker dere alle. Amen»

Bønnen går mer eller mindre over til hiksting midtveis, men det gjør godt.

– Det føltes befriende og skjønt. I den boblen som bønnen skapte, kunne liksom ingen ondskap nå meg.

Uansett om vi snakker om kidnapping eller korona, så mener komiker og sosiolog Harald Eia at vi nå vil bli mer religiøse.

– Der hvor fremtiden er usikker og livet er farlig, så tenderer folk til å begynne å tro på Gud igjen, sa han under en debatt i NRK-programmet Dagsnytt 18 forrige uke.

Korsets Seier har de siste ukene skrevet om pastorer som nå har mer enn nok å gjøre og gudstjenester med gode seertall på internett. Og denne uken har vår journalist Ane-Marthe besøkt en drive-in-gudstjeneste i Skien der 250 biler svingte innom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vekkelse eller ei så vi mener vi at Eia treffer stang ut. Materialismen har nemlig allerede forledet mennesket inn i en falsk trygghet og selvtillit, der man har innbilt seg at man klarer seg selv - uten noe Gud.

Kristendommen fremste apostel Paulus advarer sin disippel og etterfølger Timoteus om nettopp dette:

«Tomhendte kom vi inn i verden og tomhendte må vi forlate den. Har vi mat og klær, skal vi nøye oss med det. Men de som vil bli rike, faller i fristelser og snarer og gripes av mange slags tåpelige og skadelige begjær som styrter mennesker ned i undergang og fortapelse..»

Dette er dom for de dekadente, men trøst for de trengende. Det er godt å tenke på under årets påske.