Påsken trenger Narnia

Hvorfor skrev C.S. Lewis dette eventyret?

Det var først som voksen at jeg vandret inn i forfatteren C. S. Lewis sitt fantastiske Narnia-univers. Sammen med søsknene Lucy, Edmund, Susan og Peter fikk jeg ta del i storslagne eventyr med fauner og kentaurer, og ble presentert for den samme visdommen som har fascinert millioner av lesere. Ikke minst ble jeg kjent med løven Aslan, skaperen og kongen av Narnia.

Men alt er ikke slik det skal være i Narnia. En ond heks hersker over landet med brutal makt, og hun frister menneskebarnet Edmund til å forråde sine egne søsken. Edmund angrer på hva han har gjort, men skaden har likevel skjedd. Heksa krever guttens liv for ugjerningen han har begått, men Aslan, den sanne kongen i landet, velger å ofre seg selv i stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høres det kjent ut? Det var også poenget til C. S. Lewis. Alt er heller ikke slik det skal være i vår egen verden. Vi lider alle under det man kaller «synd», som er det som drar oss bort fra Gud. Vi fristes daglig til å gjøre saker og ting som skader både oss selv og andre. Synd har som kjent konsekvenser, og den verste konsekvensen er døden.

Men det siste Gud vil, er å miste oss. Derfor valgte han å ofre seg selv, akkurat slik Aslan ofret seg selv for Edmund. Verken denne andakten eller bøkene om Narnia kan fullt ut forklare påskens mysterium. Men det vi vet, er at påsken demonstrerer hvor høyt Gud elsker verden. På korset tar han et oppgjør med ondskap og død, slik at alle som vil kan få være sammen med ham i all evighet. Vi vet disse tingene, fordi vi har en kirke. Og kirken oppsto fordi Jesus oppsto.

I tillegg til å lese selve påskeevangeliet, kan kanskje denne påsken bli en god anledning for både voksne og barn til å besøke Narnia-
bøkene for første gang. Så får dere også høre hvordan det gikk med Aslan.