Illustrasjonsbilde

Lærdommen fra Stordalen

Gjør maksimalt ut av det du har blitt gitt.

Verden har mange konger. Men Jesus er kongenes konge. Norges konge heter Harald, mens 95-åringen Olav Thon og 58-åringen Petter Stordalen er Norges mest fremgangsrike «hotellkonger».

Petter ga nettopp 8 milliarder kroner til hver av de tre barna sine. «Hyggelig forskudd på arv.» Petter sier at framgangen kommer av hans tankegang når det gjelder menneskers potensiale. «Selg de bæra du har», er hans hovedtese. Jordbærsalg på Porsgrunn torg var begynnelsen på hans eventyrlige forretningsutvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Å gjøre maksimalt ut av det man har, er kanskje noe vi menighetsbyggere bør lære av. «Bruk det du har i huset», er et gjenkjennelig imperativ for oss som har hørt altfor mange prekener vi ikke har handlet på.

Vi har faktisk, midt iblant oss, personer i alle aldre med talenter og evner vi ikke forstår verdien av. «De fleste tenker for smått», sier Stordalen. Hvor inspirert av Bibelens Josef (Rakel og Jakobs sønn) Petter er, vet jeg ikke.

Men jeg ser jo at Petter har mye til felles med «drømmeren» som levde 2.000 år før Kristus. Stordalen er kjent for store drømmer, og han tenker mange ganger større tanker enn gjennomsnittet. Misunnelse er også et problem Petter og Josef har felles.

Josef drømte stort fordi hans drømmer var fra Gud, og var sanne. Bibelen sier at Guds tanker og Guds veier er høyere enn våre. Jeg kan ikke innbille meg at Gud sitter i himmelen og tenker at han vil sitte der med visdommen og kunnskapen sin alene. Da ville han ikke gitt oss sitt Ord (Skriftene) og sin Ånd. Han vil jo at vi skal tenke hans tanker og vandre på hans høye veier så mye som mulig!

Josef fikk erfare at det Gud viste ham i drømmen hendte i virkeligheten. Han tenkte større enn det som var akseptert, om hva som er mulig å endre. Petter Stordalen har, enten han vet det selv eller ei, mange tanker som ligner på Guds tanker. Han tror på stor vekst, han ønsker at alle i hans miljø skal utvikle sitt potensiale maksimalt. Tenker vi sånn i våre kirker? Eller tenker vi: «De vi har er ikke bra nok. Vi må få inn noen andre.»

Norge har ikke så mange framgangsrike hotellkonger. Jeg nevnte Olav Thon. Han er, som Petter, svært opptatt av at alle rundt ham skal bli hørt, at alle ansatte skal våge å satse. Alle skal trives i arbeidsmiljøet. Jeg synes den røde nisselua egentlig passer dårlig til mentaliteten hans.

Thon går den veien han tror på. Han er alt annet enn typisk norsk når det gjelder å tenke stort. Janteloven ytes ingen respekt. Lik kong David, begynte Thon også som gjetergutt. Han var også aller yngst i søskenflokken. Olav gikk alene som 8-åring og ledet kyr over tre mil til Thonseter. Ifølge ham selv gikk han allerede da og grublet mye, var løsningsorientert, og så muligheter til å forandre noe til det bedre.

Olav har bidratt til samfunns-utvikling ved å bygge opp titusener av arbeidsplasser fordi han har etablert hoteller, bedrifter og sentre som har skapt interesse, blant annet for mindre bygdemiljøer. Thon har også overtatt mange bedrifter på kanten av graven. Han sier at han «ved å snakke med de ansatte får en helt annen stemning». Kan vi lære noe?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tilbake til Stordalen. Han sier på Skavlan: «Jeg blir stolt av å leve i et samfunn som har mennesker som tenker på andre mennesker de ikke kjenner, vil dem det aller beste, og bruker tid på å be for oss.»

Stordalen sier han setter pris på forbønn. La oss be stadig for disse som har ekstra stor innflytelse! La oss også løfte opp våre pastorer og åndelige frontsoldater som kjemper for å overvinne det onde med det gode. Hjelp dem til å tenke stort og grenseløst, vær støtter for dem, og tro på visjonen de snakker om!

Kongene i Det gamle testamente var de som hadde makten i samfunnet. De som har reell makt i dag, er politikere, forretningsfolk og alle som har innflytelse, uansett årsak. Kongenes konge har makt i den grad vi gir ham det. La oss gi ham makt og ære!