Ledelsesutfordring: – Lederskap kan føre til en enorm selvopptatthet, for det skaper oppmerksomhet rundt lederen, sier Malm.

Jappekristendom

I ny bok mener Magnus Malm vi må kaste næringslivet ut av kirken. Han har mest rett.

– Mange blir utbrent, mange slutter. De orker ikke mer, sier Magnus Malm til Korsets Seier denne uken.

Den svenske forfatteren er aktuell med en bok om kristent lederskap, som han mener sammenblandes for mye med ymse lederskapsteorier hentet fra næringslivet. Å søke Gud dypt og inderlig, tolkes som ineffektivt og byttes ut med strategier som fokuserer på konkrete resultater.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne jappekristendommen, som Malm beskriver, oppleves nærmest som en remse med selvfølgeligheter. Og det er ikke negativt ment mot Malm. Tvert imot er hans betraktninger svært gjenkjennelige. Det er en heseblesende overfladiskhet som tar liv av mange håpefulle kall. Deretter får kynismen rom til å overta. Og hjertet hardner.

Malm poengterer at Jesus beskrev disiplene som vitner. Vitnenes oppgave er å fortelle hva som er sant, ikke overtale noen.

Der den svenske forfatteren gjør det litt vanskelig for seg selv, og antageligvis mister noen på veien, er når han trekker lignende paralleller mellom staten og næringsliv. Han drar inn såkalt «New Public Management» som handler om at stat og kommune tar lærdom av kapitalistiske modeller for å øke effektiviteten i for eksempel sykehus, sykehjem og skole. Det er en viktig debatt, men en annen debatt. Egenarten til stat og kirke blir for ulik.

Når det er sagt er ikke Bibelen entydig på Malms side når det gjelder forkastelsen av det resultatorienterte. Den Hellige Ånds fødselsdag starter eksempelvis med et smell. Evangelisten Lukas gjør et poeng av at «De som tok imot budskapet hans, ble døpt, og den dagen ble det lagt til omkring tre tusen mennesker.». Tallet 3.000 skrives ut. Det står også skrevet at Jesus forsynte 4.000 mennesker med mat en gang og 5.000 mennesker en annen gang. Selve Misjonsbefalingen forteller om en tydelig plan, inkludert visse metoder, for å nå verden med evangeliet.

Samtidig oppleves Jesus helt åpenbart mer menneskeorientert enn resultatorientert. Måten han ser og lytter til enkeltmennesker virker alt annet en kaldt og kalkulert. Det virket forbilledlig genuint for dagens kirke.