DØD: Inger Johanne «Vesla» Holt døde 7. februar, 88 år gammel. I 1992 fikk hun Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for samfunnets svakeste.

Drammens «Mor Teresa» er død

Inger Johanne «Vesla» Holt var kjent for å være «Mor Teresa» i Drammen. 7. februar sovnet hun fredelig inn, 88 år gammel.

Vesla Holt har et langt og rikt liv bak seg, der hun viet over 50 år til mennesker som slet med rus og hadde utfordrende livssituasjoner.

I en rekke år var hun engasjert i arbeidet til Evangeliesenteret og i flere fengsler gikk hun fritt ut og inn på besøk hos de innsatte. Fengselsarbeidet drev hun sammen med sin pinsemenighet, Filadelfiakirken i Drammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun har reddet hundrevis av mennesker fra døden gjennom å hjelpe dem opp fra et liv i rus.

Lokalavisen Drammens Tidene skriver at Vesla Holt gikk under kallenavnet «Mor Teresa» i byen.

Det var Evangeliesenterets daglige leder, Trond Eriksen, som forrettet begravelsen, som fant sted 15. februar i Bragernes kirke.

Sorg og takknemlighet

– Dagen før mor døde var Monica og jeg mange timer hos henne. VI er fylt av både takknemlighet, glede, sorg og kjærlighet, sier en av Vesla Holts sønner, Ole-Petter Holt, til Korsets Seier.

– Mor døde samme dagen som vår far og hennes mann, Levi, ville ha fylt 89 år. De to var uadskillelige og sto sammen i tjenesten.

EKTEPAR: Vesla Holt sammen med ektemannen Levi.

I et dikt Ole-Petter Holt skrev dagen før moren døde, peker han på at Vesla Holt var en mor han og familien måtte dele med mange.

«Du var der jo for oss alle, selv om jeg som liten ikke kunne forstå. Når telefonen ringte og ut du for, du var der for dem som trengte en mor. Sangen den lød til hverdag og fest, på bedehus og fengsel var du gjest. Du brakte håp til det mørkeste sinn, du gav av din kjærlighet, moren min!»

Var trygg i Drammen

I Drammen, der Vesla Holt bodde og virket i store deler av livet, var det ingen i det kriminelle rusmiljøet som turte gjøre noe mot henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hun kunne gå fra bilen sin ulåst i Drammen fordi rundt henne passet alkoholikerne og narkomane på, sier tidligere kollega i fengselsarbeidet i Filadelfiakirken i Drammen, Kjell-Even Varåker, til Drammens Tidende.

– Mange så nok på mor som veldig streng. Men hun var rettferdig. Vi måtte dele henne med mange i alle år, og hun håpet at rusmisbrukerne ville finne troen i det hun trodde på – Jesus. Tanken var å få de til å rette tankene sine mot noe annet enn rus, og å få et bedre liv, sier sønnen Svein-Martin Holt til lokalavisen.

Fortjenstmedalje

Han tenker tilbake på alle de årene moren la ned for de svakeste i samfunnet. På alle de gangene både alkoholikere og narkomane kom hjem til dem med moren. Der skulle de få ta en dusj, få litt mat, eller rene klær.

I 1992 fikk Vesla Holt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for samfunnets svakeste.