Kristenvelgere på anbud

Selvfølgelig er det en utfordring for Knut Arild Hareide at Sylvi Listhaug så til de grader har kastet sine øyne på hans velgere.

Martin Kolberg (Ap),Tone Wilhelmsen Trøen (H) og Anna Beate Tvinnereim (Sp) får ha oss unnskyldt. Men hvis vi skal vi dømme etter applausen, var det bare to stjerner i politikerpanelet i Østerbo-hallen på onsdag:Knut Arild Hareide ogSylvi Listhaug.

Så var det da også disse to som det stod mest på spill for iEvangeliesenterets storstue inne i Østfolds dype skoger. For konkurransen om de kristne velgerne - i hvert fall de lav- og frikirkelige - er sterkere i år enn på veldig lenge. Fremskrittspartiet har bestemt seg for å utfordre KrF på deres hjemmebane, altså på steder nettopp som Evangeliesenterets landsstevne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se debatten her:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Hagen og Ekman

For å finne et like utilslørt kristenfrieri fra Frp, som det vi ser i år, må vi sannsynligvis helt tilbake til slutten av 80-tallet. Da reiste daværende Frp-formannCarl I. Hagen land og strand rundt og leste fra Livets Ord-pastorUlf Ekmans bok «Gud, staten og individet» på valgmøtene.

Men der Hagen i første rekke sanket støtte hos karismatiske kristne, har Sylvi Listhaug en enda bredere appell. Hagen flagget aldri selv noen egen kristentro. Men det gjør så definitivt Listhaug, både gjennom å snakke om tro og ikke minst ved å bære sitt nå så berømte korssmykke. Det var for øvrig med til Østerbo også.

Samtidig som hun snakker mye og åpent om kristentro, er hun en av Norges mest populære og mest omstridte politikere. Naturligvis blir det da blir det da en gedigen utfordring for Knut Arild Hareide at Sylvi Listhaug så til de grader har kastet sine øyne på hans velgere.

Nå blir han blir utfordret på hjemmebane. Og selv om det sitter langt inne for ham å innrømme det, så hadde nok Hareide innerst inne helst sett at han hadde fått ha kjernevelgerne sine for seg selv.

De tre i-ene

Og i motsetning til i Hagens tilfelle så leveres Sylvi Listhaugs kristenflørt til og med fra en statsrådstaburett. Fra innvandringsministeren. Det er et ekstraproblem for Hareide også fordi islam- og innvandringsskepsisen i KrF nok er betydelig større på grasrota enn i partiledelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette vet Sylvi Listhaug selvfølgelig å utnytte. Kristenstrategien hennes ser ut til å inneholde tre i-er. Den tredje i-en i tillegg til islam og innvandring er Israel.

Hun var innom alle tre i-ene i Østerbo-hallen. Hun nevnte islam gjennom å tordne mot den seksualiseringen av småjenter som barnehijab i småskolen representerer.

Hun snakket om innvandring ved å peke på at det er mulig å hjelpe mange flere flyktninger i nærområdene enn her i Norge. Og hun tok opp Israel ved å advare mot at en Ap-ledet regjering vil føre til atLO, som går inn for Israel-boikott, vil få økt innflytelse i norsk politikk.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

 

KrFs motangrep

Men tvillingabort, søndagsåpne butikker og annet i regjeringens politikk som ikke akkurat er egnet til å utløse trampeklapp i benkeradene på Østerbo, snakket hun ikke om. Det gjorde derimot Knut Arild Hareide. Og det er langs disse linjene det ser ut som KrF har tenkt å bygge forsvarsverkene mot Frp-inntrengning i velgermassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det skal tydeligvis ikke skje gjennom å havne i en innvandrings- og islamdebatt med Frp. For selv om KrF har en annen tilnærming til disse politikkområdene, så vet Hareide og partistrategene hans godt at Listhaugs standpunkter er populære langt inn i mange kristne miljøer.

Da er strategien i stedet å snakke om alt det andre man får på kjøpet dersom man stemmer Frp. Det begynte Hareide å trekke frem i Østerbo-debatten og det vil vi nok se mer til ettersom valgkampen og kampen om de kristne velgerne tilspisser seg.

Konkurranseutsetting

I den korssmykkebærende innvandringsministeren fra Møre og Romsdal har altså KrF fått en konkurrent om kristenvelgerne som de gjør klokt i ikke å undervurdere. Legg så også til Partiet De Kristne. De kan knipe brysomme tideler som et KrF som kjemper faretruende nær sperregrensen hadde hatt behov for selv. Da ser man hvor krevende inngangen til denne valgkampen er for Knut Arild Hareide.

Ved valget i 2017 er de kristne velgerne konkurranseutsatt. De er på en måte satt ut på anbud.

Ifølge markedsteorier kan konkurranseutsetting gjerne gi oss bedre produkter og bedre tilbud. Kanskje er ikke konkurranseutsetting av kristenvelgere så galt for KrF heller? Kanskje tvinges partiet til å tenke mer igjennom hva som virkelig er viktig for kjernevelgerne deres, hva det er de egentlig vil ha?

Det er mulig den økte konkurransen til og med kan ha en positiv effekt for partiet. Er det flere enn jeg som synes å merke at Knut Arild Hareide nå snakker mer frimodig, direkte og utvunget om de gode kristne verdiene som har bygd landet vårt, enn det han gjorde før?