Sylvi Listhaug (Frp) gikk på pressekonferansen i morges rett i strupen på Jonas Gahr Støre. Han er helt uegnet til å være statsminister i Norge, ifølge Listhaug. Og hun angrep han hardest på området ytringsfrihet, et saksfelt der han vel ikke akkurat har den største troverdigheten og den stolteste forhistorien å vise til, skriver Vebjørn Selbekk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En u-Listhaugsk avgang

tirsdag 20. mars 2018

Samfunn

Dramaet begynte på Facebook. De fleste trodde nok det skulle få sin avslutning i stortingssalen. Men så sluttet det sannelig også på Facebook. Med Sylvi Listhaugs innlegg der hun forteller at hun forlater regjeringen.

Se også:

Listhaug har gått av, hva nå?

Dagen-journalist Ingjerd Våge intervjuer sjefredaktør Vebjørn Selbekk om avgangen til justisminister Sylvi Listhaug. Husk å skru på lyden!

Posted by Dagen on 20. mars 2018

--------

Det er tilsynelatende noe dypt u-Listhaugsk over avgangen som justisminister. Sylvi Listhaug har bygd sin politiske popularitet på å være omstridt og provoserende. På å snakke rett fra levra. På å kalle det andre kaller graveredskap, for spade.

Og så har hun stått i stormen. Samme hvor hardt det har blåst, så har Listhaugs metode vært å ikke beklage. Først i hennes tid som byråd i Oslo og deretter gang på gang også i vervene som statsråd.

Da striden om kundelistene hennes hos First House brøt løs da hun ble landbruksminister, vek hun ikke en tomme.

Det gjorde hun heller ikke da stormen økte ytterligere da hun ble innvandringsminister. Hun har snakket om migranter på gullstol, hun har kastet seg ut i Middelhavet og hun har dratt til Rinkeby. Men hun har aldri beklaget.

Selv ikke da hun under valgkampen ble irettesatt av statsministeren for å ha sagt at Hareide sleiker imamer oppover ryggen. Listhaug mente det var greit at Erna Solberg sa fra. Hun sa at det nå var tid for å gå videre. Men på direkte spørsmål fra mediene sa hun at hun ikke beklagde uttalelsen om Hareides omgang med muslimske bønneledere.

Men denne gangen var det altså annerledes. Nå måtte hun til slutt beklage. Hun hadde ikke lyst. Hun ville egentlig gå ut i mediene å forsvare Facebook-posten sin. Og selv i stortingssalen måtte Listhaug har tre forsøk før den uforbeholdne unnskyldningen til slutt kom.

Den beklagelsen var i hvert fall u-Listhaugsk. Kanskje så ulik henne at hun ikke kunne leve med det?

I hvert fall var ytringsfriheten hovedtema både i Facebookposten hennes tirsdag morgen og på pressekonferansen en halv time etterpå. Nå var det tydeligvis slutt på å ikke si akkurat det hun mente lenger. Det skulle ikke gås stille i dørene når hun kom tilbake til Stortinget, lovet hun.

Nå fikk vi også høre den utilslørte sannheten om hva hun virkelig mente om Facebook-posten hennes om Arbeiderpartiet og terroristers rettssikkerhet. Det var helt urimelig å koble den til Utøya og 22. juli, tordnet hun. Ansvaret for den koblingen la Listhaug helt og holdent på Jonas Gahr Støre.

Hun gikk i det hele tatt rett i strupen på Jonas Gahr Støre. Han er helt uegnet til å være statsminister i Norge, ifølge Listhaug. Og hun angrep han hardest på området ytringsfrihet, et saksfelt der han vel ikke akkurat har den største troverdigheten og den stolteste forhistorien å vise til.

Pressekonferansens Sylvi Listhaug var i det hele tatt en mye mer gjenkjennelig Sylvi Listhaug enn den vi så på stortingets talerstol fem dager før. Slik sett er det kanskje noe Listhaugsk over avgangen hennes likevel.

 

 

HVA NÅ? I morges gikk Sylvi Listhaug (Frp) av som justisminister, etter en svært innholdsrik uke i norsk politikk. Hva...

Posted by Dagen on 20. mars 2018

 

 

«Det aller viktigste for meg har vært at det skal være FrP som skal styre norsk asyl- og innvandringspolitikk de...

Posted by Dagen on 20. mars 2018

 

 

Dagen - Jonas Gahr Støre - Arbeiderpartiet

Posted by Dagen on 20. mars 2018

 

 

Dagen - Per Sandberg - Sylvi Listhaug - Fremskrittspartiet FrP - #poltiikk

Posted by Dagen on 20. mars 2018

 

 

 

– Saken handler om tillit, tilliten ute i samfunnet. Tilliten mellom folk, tilliten mellom folk og politikere, tilliten...

Posted by Dagen on 20. mars 2018