Trygge tider skal komme?

Det er ingen automatikk i at trygge tider ligger foran oss som nasjon. Tvert om, det kan gå mot utrygge tider.

Det er krise i oljeindustrien. Mange blir oppsagt. Oljeprisen har vært svært lav over lengre tid. Nå merker til og med fastlands-Norge ringvirkninger av oljekrisen ved permitteringer.

SSB sier at for første gang på 27 år vil det bli lavere kjøpekraft i Norge. Sist det skjedde var i 1989 da Gro Harlem Brundtland var statsminister. Siden da har kjøpekraften økt år for år. I inneværende år vil den lange seiersrekken bli brutt, ifølge SSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norge gjenspeiler ikke virkeligheten i Europa. Der har det vært mange år med en krevende økonomi.

Det er Norge som har vært unntaket. År etter år er Norge blitt kåret til beste land å bo i. Men har disse sammenhengende 27 år vært en sunn og god utvikling for landet?

Økonomisk og materielt sett ja, men åndelig er vel kanskje svaret nei. Vi har fått det så godt at vi trenger ikke Guds velsignelse. Mammon har gitt oss en trygg og materiell framgang. Gudsfrykt med nøysomhet er blitt et fremmedbegrep, og Gud trengs ikke i hverdagen – eller vi har tilpasset Ham til å passe inn i våre rammer.

Det er selvsagt trist å høre om mennesker som har fått en endret hverdag på grunn av krisen i oljesektoren. Å bli uten arbeid og sitte med store økonomiske utfordringer med store lån på hus, forstår vi er bekymringsfullt.

Like fullt kan det være godt for oss som nasjon å ta en «time out».

Hva er viktig for oss?

Hva bygger vi på?

Hvilke verdier skal prege oss i dag og i framtiden?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvordan ønsker vi at våre barn skal vokse opp?

Hvilke verdier vil vi gi dem?

Nå har vi en gyllen anledning til å tenke gjennom slike viktige spørsmål.

Ordtaket: «Nøden lærer naken kvinne å spinne,» kan plutselig få ny mening. Krise kan nemlig også gi en ny mulighet til vekst på andre områder. Det er ikke sunt for en generasjon å vokse opp med kontinuerlig vekst. Alt en har ønsket seg, har en jo stort sett fått. Hvordan blir slike mennesker over tid?

Ute i verden har vi den største flyktningkrisen siden annen verdenskrig. Vi merker den her til lands også. Det er politisk uro i Europa og ekstreme terrorgrupper preger nyhetsbilde. Plutselig er idyllen blitt borte.

I overskriften har jeg satt et spørsmålstegn: Trygge tider skal komme?

Hvorfor dette spørsmålstegnet? Jo, fordi det er ingen automatikk i at trygge tider ligger foran oss som nasjon.

Tvert om: Det kan gå mot utrygge tider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men den som setter sin lit til Herren og har Gud til hyrde, trenger ikke å frykte. Bibelordet i Jes 33,6 står fast: «Det skal komme trygge tider for deg, rike på frelse, visdom og kunnskap. Herrens frykt er den skatten det får.»

Jeg håper disse tider kan bli en god omstillingstid, ikke bare innenfor industrien, men også i vårt forhold til den levende Gud!

Les også: