Dagens hermetiske fordommer

Alvorligst er kanskje Dagens holdning om at det kun skal være kristne som skal få samtaler med og støtte av en med samme livssyn hvis man har behov for det i Forsvaret, fengsler eller sykehus.

Man skulle tro det var en parodi av en lederartikkel Dagen trykket fredag 12. august. Der viser de gladelig frem at deres redaksjonelle linje ikke er å søke saklighet og faktiske opplysninger, men heller å la sine egne fordommer koke over.

Dersom Dagens redaktør arbeidet journalistisk, kunne han fått nyss om at det var prestene i Forsvaret som ønsket seg en humanist som kollega. Feltprestkorpset har siden 2008 arbeidet med å realisere dette. Antagelig fordi soldatene blir stadig mindre religiøse – kun 21 prosent av dem føler tilknytning til kristendommen, ifølge en undersøkelse Forsvarets Forskningsinstitutt utførte i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dersom Dagen undersøkte det de skrev om, ville de oppdaget at det ikke var en «språkkomité i Human-Etisk Forbund» som sørget for at titlene skal være «feltlivssynshumanist». Det var fagforeningene til de som allerede jobber som feltprester i Forsvaret som insisterte på at felthumanist ikke var langt nok. Feltprestene krevde at «livssyn» måtte inn i felthumanistens tittel. Dagens harme over lange yrkestitler må altså rettes mot feltprestene.

Dagen ser heller ikke ut til å ha fått med seg at Human-Etisk Forbund helst ønsket seg en livssynsnøytral førstelinjetjeneste for samtaler om for eksempel sorg, livet og eksistensielle kriser i Forsvaret. At dette hadde vært organisert på en annen måte dersom Human-Etisk Forbund bestemte kan neppe overraske Dagen? Da det ikke ble slik vi aller helst ville, ble vi likevel med på forsøket, for soldatenes beste. I det nederlandske forsvaret har de i mange år hatt et korps med ca. 40 felthumanister, i tillegg til både katolske og lutherske prester. Der har de forresten også to jøder, to muslimer og to hinduer til disposisjon for soldatene.

Det morsomste i Dagens kritikk er at «Herme-Etisk Forbund» liksom hermer etter Den norske kirke. Siden Dagen tydeligvis mener det er galt å bli inspirert av og bygge videre på andre religioner og livssyn, kan avisleserne se frem til refsende artikler om at kristne kirker våger å ha prester som åpenbart hermer etter de jødiske rabbinerne. Påfunnet med en «gud» er jo heller ikke særlig originalt tenkt, men etteraper tydelig tidligere religioner. Og det må da være plagiat at kirker har begravelser, ifølge Dagens nye herme-etikk, for folk har jo blitt begravet i titusenvis av år før Kristus! Dagens nye yndlingsspørsmål er: Hvor er kreativiteten til å finne på noe som ikke er vanlig i andre religioner og livssyn?

Dagens leder understreker også hvor galt det er at religions- og livssynspersonell i Forsvaret sertifiseres og står under tilsyn av et tros- eller livssynssamfunn, slik for eksempel Den norske kirkes biskoper allerede ordiner og fører tilsyn med feltprester. Dagen foretrekker kanskje at en rent sekulær instans i Forsvaret ivaretok rollen som kvalitetskontroll for prester, imamer og humanister i kongens klær?

Alvorligst er kanskje Dagens holdning om at det kun skal være kristne som skal få samtaler med og støtte av en med samme livssyn hvis man har behov for det i Forsvaret, fengsler eller sykehus. I slike totalinstitusjoner er det vanskelig eller umulig å oppsøke et tros- eller livssynssamfunn etter eget hjerte i samfunnet utenfor. De statskristne skal visst beholde sitt monopol på åndelig og eksistensiell omsorg i offentlige institusjoner hvor vi alle kan havne, enten vi vil eller ikke.

I et samfunn der flertallet ikke tror på Gud, må vi prøve ut nye løsninger på gamle ordninger. Det er dette Feltprosten har invitert oss til og som vi gjerne bidrar til å teste. Så får Dagen stå på sidelinjen og se på samfunnsutviklingen mens de serverer sine hermetiske fordommer.

Les også: