ENDRING: Sylvi Listhaug mener ikke lenger at «ekteskapet, det er for mann og kvinne».  Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Skuffet over Listhaug

onsdag 20. desember 2017

Lederartikkel

Det er god grunn til å være skuffet over Frp-statsrådens endrede syn på ekteskapet.

Man trenger ikke gå veldig langt nedover i kommentarfeltene på dagen.no eller på våre Facebook-sider for å oppdage at mange Dagen-lesere er misfornøyd med at også Sylvi Listhaug nå sier ja til den kjønnsnøytrale ekteskapsloven.

Skuffelsen skyldes at innvandringsministeren i intervju med Dagen tidligere i uken sa at hun har skiftet syn i dette spørsmålet.

Sylvi Listhaug er en av Norges mest omstridte, men også mest populære politikere. Samtidig har hun blitt oppfattet som en av de klareste motstanderne i eget parti av den nye ekteskapsloven som ble innført i 2008.

Hennes vektlegging av at «ekteskapet, det er for mann og kvinne» har blitt lagt merke til i norske kristne miljøer. Den mest berømte, beryktede og siterte talen hennes om dette spørsmålet er fra Frp-landsmøtet i 2009. Der sa hun at hun var stolt over å tilhøre et parti som hadde kjempet mot den da nylig vedtatte ekteskapsloven. Men også senest på Oslo Symposium tidligere i år vakte Sylvi Listhaug oppsikt med sin kritikk av KrF-leder Knut Arild Hareides deltagelse i fjorårets Pride-parade.

Kampen mot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven er tapt. Politikeres oppfatning av hva et ekteskap grunnleggende sett er, har likevel ikke mistet sin betydning. Det er fullt mulig å beholde sin grunnleggende overbevisning om ekteskapet, selv om man ikke aktivt vil kjempe mot den nye loven.

Men Sylvi Listhaug valgte altså ikke en slik tilnærming. Hun går linjen helt ut og erklærer seg nå som tilhenger av det kjønnsnøytrale prinsippet i ekteskapsloven. Eller som Listhaug selv sier det: «Verden har rett og slett gått videre, og det har jeg også». Dermed karakteriserer hun langt på vei det klassiske synet - og sitt eget tidligere syn - som gammeldags og utdatert.

Selvfølgelig er det grunn til å være skuffet.

Samtidig er vi ikke så overrasket. Vi ser at Listhaug avviser det i intervjuet, men vi kan ikke fri oss fra tanken på at intern posisjonering i Fremskrittspartiet har betydning for dette utspillet. Både innholdet i det og tidspunktet det kommer på.

Den siste tiden har Sylvi Listhaug blitt stående ganske alene i partiet sitt som oppfattet motstander av homofile ekteskap. Carl I. Hagen har gått ut offentlig og angret tidligere uttalelser om homofile. Og i sommer deltok samferdselsminister og profilert kristen Frp-er Ketil Solvik-Olsen i Pride-paraden kjørende i åpen cabriolet.

Men kanskje heter den aller viktigste årsaken til at Listhaugs ekteskapsuttalelser kommer akkurat nå, Jon Georg Dale. Landbruksministeren fra Listhaugs hjemfylke nevnes som en av hennes sterkeste utfordrere i den arvetvisten om Frp-makten som vil komme i partiet den dagen Siv Jensen går av som partileder. Dales oppgjør med homo-uttalelsene til Ørsta-pastor Hans Reite i november vakte betydelig oppsikt og avstedkom sterk støtte.

Oppfatningen av Listhaug som konservativ - eller rett og slett kristenkonservativ - i slike spørsmål kan ha blitt en belastning for henne i den posisjoneringen i eget parti som allerede er i gang.

-----