Den vanskelige alkoholen

Det må være mulig å ha en nøktern debatt om dette uten beskyldninger om moralisme.

Byrådet i Bergen vil forby ølsalg på julaften. Det er i seg selv ikke et spesielt dramatisk tiltak. De som ønsker å få tak øl vil fortsatt ha god anledning til det. Men byrådet sender et viktig signal om å ta hensyn til alkoholens skadevirkninger, og å la dette få politiske konsekvenser.

Ikke uventet har helsebyrådRebekka Ljosland (KrF) måttet tåle en del kritikk for det som blir kalt «overformynderi». Men Ljosland har rett når hun sier at man fra myndighetenes side noen ganger må begrense individets frihet av hensyn til dem som har det verst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prinsipielt er en av forutsetningene for et liberalt samfunn at den enkeltes frihet ikke må føre til skade for andre. Det grepet byrådet går inn for er såpass begrenset at det ikke burde avstedkomme noen større reaksjoner. Men dessverre ser vi her som i mange saker at følelsene ser ut til å løpe foran argumentene.

Når byrådets forslag likevel vekker reaksjoner, sier det noe om hvorfor det er så vanskelig å utvikle en hensiktsmessig alkoholpolitikk her i landet. På de fleste andre områder ville et så omfattende problem som alkoholmisbruk utgjør ført til langt mer omfattende tiltak enn dem vi står overfor i dag.

Ideelt sett skulle det være et rimelig forhold mellom alvoret i et gitt samfunnsproblem og styrken i de begrensende tiltak som blir satt inn.Røykeloven er bare ett av mange eksempler på dette.

Når det gjelder alkohol, ser det imidlertid ut til å være vanskeligere å oppnå politisk enighet om nødvendige tiltak.

Russefeiringen representerer i manges øyne selve bunnpunktet i en ukultur som vi etter hvert har blitt ganske vant til å se rundt oss. Men russefeiringen er ikke noe enestående fenomen. Snarere setter den søkelyset på holdninger som er langt mer utbredte enn til avgangselever i videregående skole.

Slik sett er det ikke så lite underlig at ikke flere engasjerer seg i debatten om hvordan vi kan få bukt med de ganske store kostnadene som følger direkte og indirekte av voksne menneskers alkoholbruk.

Forslag til innskrenkende tiltak blir fort stemplet som moralisme, ikke minst når de kommer fraKristelig Folkeparti. Men de som kritiserer slike forslag som byrådet i Bergen nå fremmer, burde da selv komme med andre og bedre forslag. For det skulle ikke være noe alternativ å slå seg til ro med de problemene alkohol faktisk utgjør i dagens samfunn.

Alt for mange barn lever i dag med frykt i møte med høytider fordi de ikke vet hvordan foreldrene kan komme til å oppføre seg. Og alt for mange helsekroner går med til å behandle plager som har alkoholmisbruk som en viktig årsak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det må være mulig å ha en nøktern debatt om dette uten beskyldninger om moralisme. Hvis individets frihet går foran hensynet til fellesskapet i en slik grad at dagens problemer blir videreført, er det grunn til å stille alvorlige spørsmål ved den liberaliteten vi hevder å bygge på.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.