KIRKEANGREP: En gutt utenfor Mar Mina church, i Helwan, Kairo, Egypt, der flere ble skutt 29 desember. Foto: AP Photo/Amr Nabil

Enda en gang rammes kirkene i Egypt

onsdag 3. januar 2018

Lederartikkel

Angrepet i Helwan sender et sterkt signal til de kristne om at trygghet er noe de bare kan drømme om.

Det var med sorg vi mottok meldingen om at kristne i Egypt enda en gang opplevde et brutalt angrep i en av kirkens store høytider. Denne gangen rammet det den koptisk-ortodokse Mar Mina-kirken i bydelen Helwan i Kairo.

Gudstjenesten sist fredag var akkurat slutt, og folk strømmet ut på gaten, da to menn begynte å skyte mot folkemassen. I minuttene før angrepet skal en av gjerningsmennene også ha skutt mot en butikk som var drevet av kristne og drept eierens to sønner.

Til sammen ble ti mennesker drept, deriblant den ene gjerningsmannen, melder Reuters med innenriksdepartementet som kilde.

Angrepet rammet mens de koptisk-ortodokse kristne forberedte seg til å feire jul 7. januar. Og det skjedde bare en uke etter at en mobb stormet og vandaliserte en kirke sør for Kairo 22. desember.

Vi kan bare forestille oss hva egyptiske kristne føler, når de nå skal feire jul om noen få dager. Vil like mange våge å gå på juledagsgudsjeneste som de pleier? Hva vil de tenke når de hører julebudskapet forkynt? Vil de klare å ta budskapet til seg, eller vil de mest av alt tenke på hvor sårbare de er, der og da?

Det faktum at de fortsetter å fylle kirkene sine, til tross for alt de har vært gjennom de siste årene, fyller oss med respekt og ydmykhet.

Det er nedslående at angrepet i Helwan skjer på et tidspunkt da egyptiske myndigheter har lovet rekordhøy innsats for å ivareta sikkerheten. Et enormt antall politi- og sikkerhetsfolk er utkommandert denne julen, for at kirkegjengerne skal kunne føle seg trygge.

Angrepet i Helwan sender et sterkt signal til de kristne om at trygghet er noe de bare kan drømme om. Så har da også IS, som har tatt på seg ansvaret for det siste angrepet, truet med å utslette kopterne fra Egypt.

De voldsomme bombeangrepene mot to kirker i påsken i fjor, drapene på 28 koptiske pilegrimer i mai og masseflukten av kristne fra Sinai i februar, samt angrepene mot to kirker i Kairo i desember i fjor, er bare noen av hendelsene som med all tydelighet viser at truslene fra IS og andre radikale grupper må tas alvorlig.

Det er også nedslående at egyptiske myndigheters forsikringer om vakthold og sikkerhet ikke alltid blir fulgt opp av det lokale politiet. Egyptisk politi får nå sterk kritikk etter at et videoopptak viser at en av gjerningsmennene i Helwan kunne gå rolig vekk fra stedet.

Politiet grep ifølge NTB ikke inn før etter ti minutter. Dette er en brist mellom liv og lære som norske og andre vestlige myndigheter bør ta opp i kontakten med egyptiske myndigheter.

De kristne i Egypt er ikke de eneste som er blitt angrepet denne jule- og nyttårshelgen. I Nigeria ble minst 14 personer drept da væpnede menn skjøt mot kirkegjengere som hadde vært på midnattsmesse nyttårsaften i byen Omoku. Også Nigeria er et land der kristne jevnlig opplever å være målskive for terrorister når de samles i kirkene sine.

Pave Frans bad for sine koptisk-ortodokse brødre da han talte på Petersplassen i Roma nyttårsaften. Han er langt fra den eneste som ber for egyptiske kristne i disse dager.

La oss som tror på bønnens kraft legge alle forfulgte kristne, og især de kristne i Egypt, i Guds hender. La oss be om trøst for ofrenes familier og om Guds beskyttelse i uken frem til de fyller kirkene til koptisk-ortodoks jul kommende helg.