Barack Obama kan for første ga
...
Barack Obama kan for første gang i sin presidentperiode bli overstyrt av kongressen. Her fra en tale i FNs nasjonalforsamling tidligere i uka. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
Obama legger ned veto mot terrorlov
Del
Washington (NTB-AP) USAs president Barack Obama har lagt ned veto mot en lov som ville gjort det mulig for familiene til ofrene etter 11. september-angrepene å saksøke myndighetene i Saudi-Arabia.

Obama mener loven undergraver den nasjonale sikkerheten. Lovforslaget har imidlertid fått stor støtte i begge kamrene i kongressen, og Obama risikerer for første gang at hans veto blir overstyrt av kongressen.

Lovforslaget nevner ikke Saudi-Arabia spesielt, men ville gi anledning til å saksøke myndigheter man mener støtter terrorister som står bak terrorangrep. 15 av de 19 angriperne 11. september var fra Saudi-Arabia. Landets myndigheter har reagert sterkt på forslaget.

ISRAELKOMMENTAR: Saudi-Arabias rolle i jihad

Obama mener loven undergraver prinsippet som beskytter suverene stater mot søksmål og straffeforfølgelse og at den kunne åpnet opp for at USA kunne blitt saksøkt i andre land i verden

Det trengs to tredjedels flertall i begge kamre i kongressen for å overstyre et veto fra presidenten.