– Tragisk og sjokkerende for a
...
– Tragisk og sjokkerende for alle som har hjerte for presse og ytringsfrihet, sier leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening om terrorangrepet i Paris. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Frykter terrorangrepet vil kneble pressen
Del
Norske redaksjoner skjerper sikkerheten etter terrorangrepet i Paris. NJ-leder Thomas Spence frykter at trusselbildet fører til selvsensur blant journalister.

– Dette er et alvorlig anslag mot ytringsfriheten i Frankrike, men også i alle andre land, sier leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag til NTB.

Han håper at angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris ikke vil skremme journalister til å endre måten de arbeider på, men er bekymret for at dette blir konsekvensen.

– Det kan skape frykt, selvsensur og redsel for å utøve fri journalistikk, sier Spence.

– Angrep på ytringsfriheten

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell deler NJ-lederens frykt for en mindre åpen og mer forsiktig presse, også i Norge.

– Terroristene har åpenbart hatt som mål å ramme ytringsfriheten . Det gir en ekstra dimensjon til en grusom og tragisk hendelse, sier han til NTB.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk: – Vi kan ikke la oss kneble av terror  

Samtlige norske partier fordømmer terrorangrepet i Paris og kaller det anslag mot ytrings- og pressefriheten.

– Det kan føre til selvsensur, men også til at folk ikke finner offeret viktig nok. Vi trenger gode, dyktige journalister som tør å utfordre makten, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

– Det er opprørende og grufullt. Som samfunn må vi fordømme angrepet på det sterkeste samtidig som vi slår ring om ytringsfriheten, istemmer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Anslag mot ytringsfriheten  

Skjerper sikkerheten

En rekke større norske redaksjoner besluttet å skjerpe sikkerheten som følge av terrorangrepet mot redaksjonen til Charlie Hebdo. NTB, NRK, Aftenposten, Dagbladet og TV 2 er blant dem.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening beskriver terrorangrepet som sjokkerende og tragisk for alle som har hjerte for presse og ytringsfrihet. Han håper at kreftene som forsøker å stanse de frie mediene, ikke vil lykkes.

– Samtidig har jeg stor forståelse for at det nå kan oppstå betydelig uro i franske medier og at man føler seg utrygg. Det skulle bare mangle, sier Jensen til NTB.

Han sier han ikke har forutsetning for å vurdere hvilken betydning Paris-angrepet har for trusselbildet mot norske medier.

– Men vi vet jo at flere medier i Danmark har ganske strenge sikkerhetstiltak. De har levd med trusler i flere år, blant annet knyttet til karikaturstriden, sier Jensen.

– Ikke overraskende

Journalistveteran og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold kjenner det franske satiremagasinet godt.

– Det som har skjedd er grusomt, men for meg er ikke dette overraskende. Jeg mener det har vært naivt som enkelte har antydet, at advarslene fra PST og andre etterretningsorganisasjoner har vært overdrevet. Faren for den islamistiske terroren er heller underkommunisert enn overdrevet, sier Kokkvold til NTB.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk ble selv drapstruet etter å ha trykket faksimiler av Muhammed-karikaturer i 2006.

– Det er klart at vi må ta alle mulige forbehold, men det ser nå ut til at karikaturene har krevd sine første dødsfall. Dette er en beksvart dag for ytringsfriheten, sier han.

Se TV-intervju med Selbekk: – Vi kan ikke la oss kneble av terror  

Utenriksdepartementet oppfordret tirsdag nordmenn til å være forsiktige i Paris i etterkant av terrorangrepet.

vebjørn selbekk,per edgar kokkvold,ytringsfrihet,bård vegar solhjell,terrorangrep,paris,charlie hebdo,hebdo-reax-samle,innenriks,nyheter,Krig og konflikter,Massemedier,europa,frankrike,norge,Riksnyheter